Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Praktikus alu redőnyök

Praktikus alu redőnyök

Szép Házak
Végiggondolva, hogy redőnyünk milyen elvárásoknak kell, hogy megfeleljen, láthatjuk, hogy kiválasztása nem egyszerű dolog. Miért előnyös az alu redőny?

Az alu redőny előnyei


Az alu redőny anyaga, ahogy neve is mutatja, alumínium. Bármilyen stílusú homlokzathoz illik, legyen szó régi belvárosi épületről vagy modern családi házról. Évtizedekig faredőnyök voltak használatban, majd megjelentek a műanyag típusok, illetve később az aluredőnyök.

Az alu redőnyök hosszabb élettartamúak, mint a fa és sokkal jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak, mint a műanyagok. Nem vetemednek, nem deformálódnak, könnyebb az aluredőnyöket tisztán tartani. Ehhez elég csupán portalanítani a felületüket.

Fotó: Alu-Redőny Kft.


A műanyagredőnyökkel szemben az aluredőnyök UV stabilak, élettartamuk szinte végtelen. Az aluredőnyök működtetése minimális zajjal jár, kézzel felhúzni könnyebb, ezek a faredőnyökre nem jellemzők. Az aluredőny lamellái a hagyományos fa- illetve műanyagredőnyökkel szemben jobban illeszkednek, ezért az aluredőny szigetelés szempontjából is előnyösebb, a betörés-biztonsági elvárásoknak pedig jobban megfelel. Míg az aluredőny motorizálható, programozható, ez sem a fa-, sem pedig a műanyagredőnyről nem mondható el. A motorizált típusok nem csak hálózatról, hanem napelemről is működtethetők.

Az aluredőny hőszigetelésben nyújtott segítsége ugyancsak nem elhanyagolható. Nyáron nem engedi át a meleget, télen pedig az ablak és a redőny közötti 4 cm-es légrés nyújt szigetelő réteget.

Hova válasszunk aluredőnyt?


Aluredőnyt szinte bármelyik külső nyílászáróra felszerelhetünk: ablakra, ajtóra, teraszajtóra. Bejárati ajtóra nem ajánlott aluredőnyt szerelni, de ennek kizárólag biztonsági okai vannak, hiszen így belülről sokkal komplikáltabb kijutni, ha odabent van baj.


A nem szabványos formájú ablakokra, illetve tetőtéri ablakokra is találunk megfelelő aluredőnyt. Az aluredőnyöket egyedi méretben gyártják kicsitől az egészen nagy méretig.


Címkék: