Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Speciális funkciójú beltéri ajtók

Speciális funkciójú beltéri ajtók

Farkas Ági
A beltéri ajtó kiválasztásakor a legtöbben megelégszenek a beltéri ajtóktól általánosan elvárható minimális szolgáltatásokkal. Leginkább arra figyelnek, hogy az ajtó formája és színe tetsszen nekik, valamint könnyen be lehessen csukni azt. Nem is gondolják, mennyi speciális igényt ki tudnának elégíteni egy jó ajtóválasztással.

Hanggátló ajtók


Nézzük először az egyik legkézenfekvőbb tulajdonságot, a hanggátlást. A normál beltéri ajtónak gyakorlatilag semmilyen számottevő hanggátlása nincs. Ha szeretnénk például a hálószobában nyugodtan pihenni, miközben gyermekünk az előszobában rohangál, akkor nem elégedhetünk meg az előbbi kivitellel. Vagy ha a serdülő gyermekünk rendszeresen üvölteti a zenét a szobájában, akkor is szükség lehet hanggátló ajtóra. Persze egy ilyen ajtó vásárlásakor nem elegendő, ha a kereskedő szóbeli ígéreteire hagyatkozunk, mindig ragaszkodjunk a tanúsítványokhoz. Legjobb, ha olyan céget keresünk fel, aki specialistának számít a témában (például a referencialistájában nagyszámú szállodai beruházás vagy moziterem szerepel).

Beltéri biztonsági ajtó


Lakáson belül nem általános, de igényként merülhet fel egy-egy helyiség fokozottabb betörésvédelme. Ezekre a helyekre célszerű minősített biztonsági ajtószerkezeteket választani. De ne gondoljunk a piacot elárasztó, leginkább börtönajtóra hasonlító hegesztett fémtákolmányokra, amit nyilvánvalóan nem szívesen néznénk naphosszat.

Egy korszerű, EN-normák szerint minősített biztonsági ajtóelem külsőleg semmiben sem különbözik egy beltéri ajtótól. Sajnos ezekből az ajtótípusokból jelenleg elég kevés van a hazai kínálatban, mert itt is mindent kiszorított már a – jellemzően kínai gyártásű – bóvli.

Megerősített szerkezet


Ha valaki különös figyelmet kíván fordítani arra, hogy az ajtói minden körülmények között hibamentesen működjenek, akkor érdemes a forgalmazótól az ajtó alapkivitelű szerkezetének megerősítését kérni. Néhány ezer forint felár ellenében egy ellenállási osztállyal erősebb ajtólapokat vásárolhatunk, amelyek a normáltól eltérő hőmérsékleti körülmények között is biztonsággal vetemedésmentesek maradnak. Ne feledjük, itt sem elég az ígéret, bizonyíték szükséges! Minden esetben kérjük el az erről szóló tanúsítványt!

Nedvestéri ajtók


Egy beltéri uszodánál vagy wellnesshelyiségnél mindenképpen magasabb páratartalommal kell számolni. Ezekben a helyiségekben tökéletes megoldást jelentenek a speciális nedvestéri ajtók. Az elismert gyártók mindegyike kínál ilyen kivitelt is.

Sugárzás elleni védelem


Még ennél is különlegesebb igényeket elégít ki például a nagyfrekvenciás sugárzások elleni védelem, amelyet a mobiltelefon-átjátszók, rádió- és tévéadók, de akár a vezeték nélküli telefonok vagy a gyermekőrzők kibocsáthatnak. A szakemberek véleménye szerint akár a lakosság 70%-ának is okozhatnak ezek a sugárzások egészségügyi problémákat. Az ajtókba láthatatlanul elhelyezett speciális betétszerkezet e káros sugárzások ellen véd.

Kérjen ajánlatot ZENIT DOOR beltéri ajtókra az alábbi elérhetőségen:

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK