Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Stílusteremtő laminált padló

Stílusteremtő laminált padló

Szép Házak
Nehéz döntés a laminált padló kiválasztásakor, hogy mihez passzoljon. A bútorzathoz, az uralkodó színekhez, esetleg a kiegészítőkhöz, a világításhoz?

Mit hangsúlyoznánk otthonunkban?


Döntsük el, hogy mire fektetnénk a hangsúlyt otthonunkban: az épület szerkezetéhez köthető dolgok dominálnak vagy a bútorok, a kiegészítők a fontosak. Ha az épület szerkezetét tartjuk szem előtt, akkor válasszunk frízes, rajzosabb, dinamikusabb felületű padlót. Ügyeljünk arra, hogy a markáns színű, kisebb, hangsúlyos mintázat látványa sokszorosára erősödik egy nagy felületen. Ezért nagyobb helyiségbe válasszunk kevésbé dinamikus megjelenésű laminált padlót, ezzel jobban elérjük a kívánt hatást.

Fotó: Quick Step

Ha a bútorokat hangsúlyoznánk, úgy visszafogott mintázatú, vagy minta nélküli padlót válasszunk. Ekkor uralkodjanak a visszafogott, pasztellszínek. Ezáltal a bútorok és a kiegészítők is jobban érvényesülnek.

A laminált padló mintázata


A laminált padló lamelláinak számával, illetve a felületi mintázattal befolyásolhatjuk az enteriőr stílusát. Divatos, ha az egyébként mediterrán stílusra jellemző, strukturáltabb felületű, kapart, markáns megjelenésű padlókat választjuk a minimál stílushoz is. A minimálhoz jól illik még a letisztultabb fa mintázat, és az egylamellás svéd padló jellegű laminált padlók. Választhatunk ide nyersfa bútorokat és ajtót is, melyek ugyancsak jól illenek hozzá.


A klasszikus stílusú lakásba a hármas osztatú, háromlamellás vagy kétlamellás laminált padló illik. Ennél a stílusnál törekedjünk természetes fahatásra. A klasszikus stílushoz legjobban illő parketta minták a tölgy, a kőris, a bükk és az egzóták, a merbau. A mediterrán stílushoz, ugyancsak a markáns, flóderes erős páccal kezelt, egylamellás padlók valók.

Címkék: