Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Taréj- és élgerinc

Taréj- és élgerinc

Réti Roland / Klöber-Hpi Kft.
A magastető-fedések egyik kritikus helye a gerincvonal, ugyanis itt a mechanikai zárás és páraszellőzés együttes megoldására van szükség. A korábbi technikák helyett többféle új megoldás is létezik.
A korszerű építőanyagok kifejlesztése előtti időkben a kúpcserepeket habarcsba rakták. Ezzel megoldották a rögzítést és a habarcssáv a csapadék bejutását is megakadályozta. Ez ugyan nem biztosított vonal menti kiszellőztetést, de erre akkoriban nem is volt szükség, hiszen a fedélszékek beépítetlen padlástereket fedtek le.

A tető hosszú távú, problémamentes működésének nagyon fontos feltétele a kúpcserepek megfelelő rögzítése és a csapadék bejutását meggátló gerincszellőzés.


Tetőmalter


A korszerű építőanyagok között találunk a habarcsolást kiváltó, azonnal felhasználható, lenmagolaj gittből és polisztirolgyöngyökből kevert tetőmaltert, amely nálunk viszonylag magas ára és élőmunkaigénye, valamint a habarcsoláshoz hasonló hátrányai (kiszellőzetlenség) miatt nem tartozik az elterjedt megoldások közé. Ez a termék inkább ragasztó- és tömítőanyagként tehet szolgálatot a tetőn.

Szárazkúpelemek


A szárazkúpelemek a különböző cseréptípusokhoz kifejlesztett kemény PVC-műanyag elemek. Anyagszükségletük a hullámos cserepeknél: 2,2 db/m. Előnyük, hogy az alkalmazott cseréptípushoz tökéletesen illeszkednek. Hátrányuk a korlátozott UV-állóság és színtartósság, valamint a fix hullámkivágás miatt csak vízszintes taréjgerinchez használhatóak és formájukból adódóan felhasználtságuk is behatárolt.

Fésűs élgerincelemek


A fésűs élgerincelemek gyakorlatilag a szárazkúpelemek továbbfejlesztései. Alapanyaguk ugyanaz, de egyméteresek az elemek. A kétoldali hullámforma helyett itt műanyag fésű- vagy kefesort találunk, amely biztosítja a tökéletes illeszkedést a héjaláshoz.

A változó szélesség (175–200 mm) és fésűhossz (60–95 mm) széles körű felhasználhatóságot biztosít. A hazánkban elterjedt hullámos fedésekhez a 175/75 mm-es méret a legmegfelelőbb. Előnyük a könnyű és gyors beépíthetőség, ugyanis nem szükséges formára hajlítani és ragasztani az elemeket, mint a tekercses élgerincelem (roll) esetében. Hátrányuk a műanyag korlátozott UV-állósága és színtartóssága.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK