Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Garázskapu választás szempontjai

Garázskapu választás szempontjai

Szép Házak
Garázskaput évtizedekre választunk, ezért tájékozódjunk alaposan. Tudnunk kell, hogy házunkhoz és igényeinkhez éppen melyik garázskapu ideális.

A garázskapu rendeltetésszerű használata


„Mire használom?” – ez a kérdés sok mindent segít eldönteni, hiszen a felhasználás intenzitása az egyik legfontosabb szempont a választásnál. Nem mindegy ugyanis, hogy a garázskaput lakossági vagy ipari célokra használjuk-e. A lakossági célú felhasználás napi 4-5 nyitást jelent, az ipari vagy egy társasházi teremgarázs kapuja viszont ennél lényegesen többet mozog. Ugyancsak mások az igények egy családi ház, egy kisebb, illetve egy soklakásos társasház esetében is.

Fotó: Hörmann


Szintén fontos szempont a megjelenés, az esztétikum. Ipari célú garázskapuk tekintetében szűkebb a választék a tetszetős külsőből, lakossági garázskapuknál azonban többfélét is választhatunk.

A használat szempontjából fontos kérdés, hogy a garázskaput szeretnénk-e gyalogosan használni a kapu kinyitása nélkül. A személybejáró ajtót igény szerint lehet a garázskapuba integrálni, illetve azon kívül is felszerelni. A személybejáró ajtó megjelenésében azonos a garázskapuval.

A garázskapu helyigénye


Fel kell mérnünk azt is, hogy mekkora helyre, milyen ajtónyílásba szánjuk a garázskaput, ugyanis a működéshez szükséges vasalatoknak el kell itt férniük. Optimális esetben ezzel már a ház, vagy a garázs tervezési szakaszában számolnunk kell. Ha kevés a hely, akkor az oldalt futó vagy redőny kapuk jöhetnek szóba, ami viszont kompromisszumos megoldást jelent. Ezeknél a kapuknál a szigetelés nehézkes, a motorizáció ugyancsak és maga a kapu is drága.

Betörésvédelem


Szintén a fontos szempontok közé tartozik, hogy garázskapunk ellenálljon az illetéktelenek behatolásának. A teli felületű, motoros szigetelt szekcionált kapu a MABISZ által minősített, viszont a felületében üvegezett vagy zárszerkezettel felszerelt típusra a minősítés nem vonatkozik.


A garázs tájolása, fűtése


Garázsunk tájolásától függ, hogy milyen színű, illetve típusú garázskaput választunk. Napsütötte frontra kizárólag világos színű felület ajánlott, utcafrontra pedig csakis szekcionált típusú kaput szereltessünk. Szabály, hogy az utcára nem lehet rányíló kaput elhelyezni.

Ha garázsunk fűtött, szintén a szekcionált típus mellett döntsünk, mert ez a kapu megfelelő szigeteléssel rendelkezik.


A garázskapu ára


Utoljára maradt, de ugyancsak döntő szempont, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő garázskapuért mennyit kell majd fizetni. Ár szempontjából egy családi házba, átlagos felhasználásra a szekcionált kapu a legkedvezőbb árfekvésű garázskapu típus. Minden egyéb, ettől eltérő megoldás növeli a kapu árát.

A kisméretű, szigetelést nem igénylő kapukhoz a kedvező árú, billenő típus is megfelelő.

Kérjen ajánlatot Hörmann

garázskapukra és bejárati ajtókra:


Tel.: +36 (30) 242-2560
E-mail: centrum@szephazak.hu

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Garázskapuk betörésvédelme
Biztonsági szempontból az utcáról nyíló garázskapuk a ház legvédtelenebb pontjai. Hogyan előzhetjük meg értékeink eltulajdonítását, megrongálását?
Balesetek megelőzése garázskapuknál
Bizonyára hallottunk már olyan, sokkoló történeteket, hogy egy garázskapu balesetet okozott. A megfelelő garázskapuval megelőzhetők a balesetek.
A biztonságos garázskapu
A garázskapuval szemben fontos elvárás, hogy az értékeinket óvja az illetéktelenek behatolásaitól. Mikor tekinthetjük biztonságosnak a garázskaput?