Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Hanggátló beltéri ajtók

Hanggátló beltéri ajtók

Szép Házak
Nem is gondolnák, hányféle helyzet adódhat, amikor sokat adnánk egy speciális, hangszigeteléssel ellátott beltéri ajtóért. A kamaszgyerekek nem éppen csendes elfoglaltságai, egyik-másik családtagunk erős hangokkal járó hobbija vagy éppen bármilyen nagyobb zajjal járó konyhai tevékenység, ami esetleg a dolgozó- vagy hálószobába behallatszik.

Mikor döntsünk a hanggátló beltéri ajtó mellett?


A lakás vagy a ház tervezésének korai szakaszában már tudnunk kell, hogy pontosan mely helyiségek lesznek azok, melyek ajtóval történő határolást igényelnek. Ha abból indulunk ki, hogy egy építkezés 30-40 millió forintos költséggel jár, és 30-100 ezer forint felárért már fokozott hanggátló ajtót vásárolhatunk, ezzel komfortérzetünket befolyásoljuk pozitív irányba. Tehát a saját és családunk nyugalmának érdekében érdemes hanggátló ajtóra áldozni.

Egy hagyományos papír rácsbetétes ajtó kb. 27 decibeles hanggátlással rendelkezik, és kétrészes pánttal készül, súlya 25 kg. Ha ennél komolyabb hanggátlásban gondolkodunk, az átlagos családi házba érdemes az ajtót könnyített tömör faforgácslappal elkészíttetni, ami a külső megjelenését nem befolyásolja. Ezt háromrészes pánttal alakítják ki, súlya 40 kg és kb. 30 decibeles hanggátlásra képes.

Ha ennél erősebb hanggátlás szükséges, ajánlott egy automata küszöb elhelyezése, ami az ajtólap alatt található, sín jellegű fémszerkezet és 7 mm-es hézagot zár le alul, így a hanggátlás kb. 33 decibel. Az automata küszöb az ajtólap aljába mart nútba szerelik és becsukáskor az ajtólap pántoldalán található nyelv segítségével lezár a padlóra. Ez becsukáskor az ajtólap oldalában található nyelv segítségével lezár.Ha a 33 decibeles hanggátlás kevésnek bizonyul, úgy az ajtólap lehet még vastagabb, 5 cm. Ekkor az ajtólap falcába egy plusz gumitömítés kerül, ami még kb. 2 decibeles hanggátlást jelent. A csatlakozó falszerkezetek hanggátlási tulajdonságait szintén figyelembe kell venni, mert egy átlagos válaszfal szerkezet 30-33 decibeles hanggátlással rendelkezik.

A technológiai hangszigetelésű ajtó 5,5 cm vastagságával 42 decibel hanggátlásra képes. Ez ugyancsak automata küszöbös, dupla gumírozású és gyártásakor az ajtólap szerkezetében változó anyagsűrűségű anyagokat alkalmaznak. Ezt a típusú hanggátló ajtót tárgyalószobákba, házi zenestúdiókba ajánlott felszerelni.

Hanggátló ajtó választásakor feltétlenül konzultáljunk épületgépész szakemberrel, mert egy automata küszöbös ajtó egyben léggátló is, azaz nem engedi szellőzni a helyiséget.

Hova szereltessünk hanggátló ajtót?


A hálószobába, vécébe, fürdőszobába ajánlott hanggátló ajtót szereltetni, de a hanggátlás mértékét az alaprajzi kialakítás határozza meg. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tolójató nem alkalmas hanggátlásra, és az üvegezett ajtók sem felelnek meg a célnak.

Kérjen ajánlatot ZENIT DOOR beltéri ajtókra az alábbi elérhetőségen:

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK