Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Hasznos állatok a kertben

Hasznos állatok a kertben

Szép Házak
Sok városi kertben előfordulnak gyíkok, békák, sünök, melyek túl azon, hogy védett állatok, sok kártevőre nézve valós veszélyt jelentenek. Óvjuk őket!

Hüllők a kertben


Magyarországon az összes kétéltű- és hüllőfaj védett, tehát aki kertjében találkozik velük, semmiképpen ne bántsa őket. Sőt, ha jól érzik magukat a kertben, még hasznunkra is lehetnek. Például a gyíkok eszmei értéke 10.000 forint.


A gyíkot azért sem érdemes kiirtani a kertünkből, mert káros rovarokkal, meztelen csigákkal táplálkozik, ezért növényeinkre nézve kifejezetten hasznos. Ha tehetjük, csalogassuk a kertünkbe. Ennek több módja is lehetséges: kertünk napsütötte részét ültessük be fűszernövényekkel, a kerítésen hagyjunk réseket, futtassuk be kúszónövényekkel a kerítést vagy a ház, a melléképület falait.

A gyík változó testhőmérséklete változó, szívesen sütkérezik a napfénytől meleg köveken, járdán, házfalon, de a rekkenő hőségben inkább a levelek árnyékában napozik. Képes az öncsonkításra, azaz az autotómiára, így védekezik a ragadozók ellen. Ha megtámadják, ledobja a farkát, amely még egy ideig rángatózik a földön, magára vonva ezzel a ragadozó figyelmét. Közben az állat elmenekülhet. A regenerálódás 45-60 napig tart, de ez a farok már más mint a korábbi: vékonyabb, nem csontos, hanem porcos, és ezt többé nem tudja ledobni.

A zöld varangyok ugyancsak jelen vannak a kertvárosokban. Főként a téli nyugalmi időszakukat követően indulnak el petéző helyeket keresni. Sajnos ilyenkor gyakran találjuk őket elütve az utakon. A szerencsésebbek azonban hamar rátalálnak a kerti tavunkra vagy a kert egy nedvesebb, hűvös szegletére, és megtelepednek a békabarát kertben. A békák szívesen fogyasztják el a szúnyogokat, legyeket, muslicákat, illetve minden kisebb repülő rovart.


Sün a kertben


A sündisznó helyett a helyes megnevezés a sün. Magyarországon főleg a keleti sün honos, bár ritkábban előfordul az európai sün is. Hobbiállatként egyre többen tartanak otthon is sünt, amely lehet az Afrikában honos fehérhasú sün vagy a szintén afrikai származású egyiptomi füles sün. Ezek az állatok a magyar éghajlatot nem viselik el, télen nem tarthatók a szabadban. A keleti sün a dús aljnövényzetű, ritkás erdőkben, cserjésekben fordul elő, de városi parkokban, kertekben is gyakran felbukkan. Védett, természetvédelmi értéke 10.000 forint.


A sün valódi téli álmot alszik, ősszel beássa magát az avarba, összegömbölyödik, légzése lelassul, és a testhőmérséklete 5 °C-ra csökken. A téli álomból akkor ébred fel, ha a külső hőmérséklet tartósan 15 °C, azaz általában márciusban, áprilisban. Ha hirtelen jön egy januári felmelegedés, akkor a sün fölébred, ezzel viszont nagyon sok energiát pazarol el, és a tél hátralevő részére nem marad elég tartaléka. Nyár végén a sün már készül a téli álomra: ilyenkor jóval több táplálékot vesz magához, testtömege rohamosan nő, három héten belül akár meg is kétszereződhet.

Segíthetünk a sünöknek átvészelni a telet, ha az ősszel levágott gallyakat, összegyűjtött leveleket kupacokban hagyjuk. Az állatok szívesen telelnek át ezekben. Léceket egymás mellé szögelve pedig saját kezűleg is készíthetünk sün vackot.


A sün látása gyenge, a táplálékot elsősorban kiváló szaglásával és hallásával kutatja fel. Magányos életmódot folytat, főleg alkonyat után bújik elő.

A sünök főleg hernyókat, bogarakat, csigákat, pajorokat fogyasztanak. Időnként földön fészkelő madarak fiókái, tojások, gyíkok, néha dögök vagy lehullott gyümölcs is szerepel az étlapjukon, de a macska- és kutyatápot is nagyon szeretik. Elfogyasztanak hasznos állatokat is, földigilisztát, katicát, ám ezt elnézzük nekik cserébe azért, hogy a kevésbé hasznos, vagy egyenesen kártékony egyedektől megszabadítják a kertet.

Fontos tudni, hogy a sünök nagyon bolhásak lehetnek, és az élősködők átterjedhetnek a kutyákra, macskákra is. Ha háziállatunk van, fordítsunk fokozott figyelmet a bolhairtásra.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Tervezzünk vegyeskertet!
A jól megtervezett vegyeskultúrák elsődleges célja, hogy minden növény a szomszédságában lévő növények hasznára váljon valamilyen módon.