Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  A szaniterek színe és mázazása

A szaniterek színe és mázazása

Szép Házak
Mielőtt nekivágnánk a szaniter beszerzésének, legyünk tisztában azzal, hogy milyen színek, illetve milyen mázazás közül választhatunk.

Szaniter színek


A vízfelvevő képességen túl a szaniterek minőségének más, szabad szemmel látható jelei is vannak, jó megítélési alap például a szín. A nagy európai gyártók színskálájukat egymással, valamint a fürdőszoba-berendezéseket (kádat, zuhanytálcát- és kabint, WC-ülőkét és egyéb kiegészítőket) gyártó többi nagy céggel egyeztetik, így a színeik azonosak, de árnyalatnyi eltérések lehetnek. Ha azonban többféle gyártmányt teszünk egymás mellé, azonnal feltűnik, hogy néhány termék a többi mellett kifejezetten sárgásnak, szürkésnek tűnik. Ezeket jobb, ha elkerüljük, mivel valószínűleg el fognak ütni kádunk, zuhanytálcánk színétől is. Különösen a fehérrel burkolt háttér előtt nyújtanak lehangoló látványt ezek a darabok.


Jelenleg egyébként a fehér a legnépszerűbb szaniter szín, az értékesített termékek 95-98%-a ilyen. A fennmaradó hányadon néhány világos pasztellszín, a manhattan (halványszürke), a pergamon (sárgásfehér) és a bézs osztozik, a 10-15 éve divatos élénk színek gyakorlatilag teljesen eltűntek. A kereslet az utóbbi években az elegáns mattfehér szaniterek iránt növekedett meg. A legújabb nyugat-európai divat, a fémszínű szaniter iránt Magyarországon még csak a lakberendezők, belsőépítészek kezdtek érdeklődni, amiben közrejátszik az is, hogy ezek az extravagáns darabok a legfelső árkategóriába tartoznak.


A szaniterek mázazása


Sokat elárul a szaniterek minőségéről a máz is. Minél simább és egyenletesebb, annál jobb a minősége. Ez nem csupán esztétikai kérdés, a sima mázon ugyanis nehezebben tapadnak meg a szennyeződések, tisztántartása könnyebb. A máz nem megfelelő minőségét mutatják a használat során rajta megjelenő hajszálrepedések is, amelyek akár már 4-5 év után elboríthatják és elcsúfíthatják a mosdó belsejét.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK