Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Hírek & újdonságok  »  Fűtéskorszerűsítés pályázat 2012

Fűtéskorszerűsítés pályázat 2012

Szép Házak
 
2012. augusztus 3.
A fűtéskorszerűsítés pályázat 2012. augusztus 27-étől nyílik meg a fűtési rendszer korszerűsítését tervező lakosság számára. A fűtéskorszerűsítés vissza nem térítendő támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 864 millió forint.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) költségvetési keretéből meghirdetett fűtéskorszerűsítés pályázat 2012. augusztus 27-étől nyújtható be a pályázati keret kimerüléséig. Az Új Széchenyi Terv pályázati konstrukciójának célja, hogy a támogatással hozzájáruljon a lakóépületek energiahatékonyságának javításához, valamint elősegítse a szén-dioxid-kibocsátás további csökkentését.

A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás kondenzációs kazántechnológiát és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek (épületek fűtésére, használati melegvíz
előállítására szolgáló vagy az előbbi célokat kombináló többcélú korszerű hőellátó rendszerek) beszerzésére és telepítésére fordítható.

Mindazon munkálatok támogathatóak, amelyek fűtéskorszerűsítés keretében energiamegtakarítást eredményeznek, amit energetikai számítással és energetikai tanúsítvánnyal támasztanak alá:
  • fűtéskorszerűsítés, hőtermelő berendezés cseréje kondenzációs gázkazán beépítéssel, vagy
  • fűtéskorszerűsítés, megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezés (napkollektor, hőszivattyú, brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazán) kiépítésével, mely kiegészülhet kondenzációs gázkazán beépítéssel.

Támogatást kaphatnak azon természetes személyek, akik a pályázattal érintett lakott lakóingatlan (láncház, sorház, ikerház, családi ház és legfeljebb négylakásos társasház) tulajdonosai, ha az érintett lakóépület 2006. december 31. előtt jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkezett.

A támogatás vissza nem térítendő végleges juttatás, amely legfeljebb a beruházás értékének 40 százaléka, illetve az elért energiamegtakarítás függvényében eltérő mértékű lehet:
  • fűtési rendszer korszerűsítése kondenzációs kazán beépítésével – legalább 25 %-os szintet elérő fűtés és meleg víz fajlagos energiaigény megtakarítással, a lakásonként adható támogatás legfeljebb bruttó 850 ezer forint;
  • fűtéskorszerűsítés, megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezés kötelező alkalmazásával, amely kiegészülhet kondenzációs gázkazán telepítéssel – legalább 40 %-os szintet elérő fűtés és meleg víz fajlagos energiaigény megtakarításnál és kötelezően alkalmazandó megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezéssel, a lakásonként adható támogatás legfeljebb bruttó 1,5 millió forint.

A berendezések beszerzésének és beüzemelésének költségén felül támogathatók továbbá a járulékos munkálatok, mint kéményátépítés, az energetikai tanúsítás elkészítésének, valamint a tervezési és az engedélyeztetési és a szükséges szakhatósági költségek. Az energetikai szakértői – tervezői – szakhatósági-díj mértéke: a támogatás szempontjából elismerhető kivitelezési költség maximum 8 százaléka lehet. Támogatható emellett a kivitelezési munkálatok munkadíja, mely a támogatás szempontjából elismerhető kivitelezési költség 30 százalékánál nem lehet magasabb.

Az Új Széchenyi Terv „Fűtéskorszerűsítési Program” pályázati felhívása, a pályázati útmutató és a további kapcsolódó információk elérhetők a www.kormany.hu oldalon vagy letölthetők innen:

Fűtéskorszerűsítés 2012 pályázat – Pályázati felhívás
Fűtéskorszerűsítés 2012 pályázat – Pályázati útmutató


Címkék: 
LETÖLTHETŐ ANYAGOK