Design
Design  »  Épület  »  Hatásvadászat nélkül
Épület

Hatásvadászat nélkül

Élménydesigner
A központi állomás és a városháza szomszédságában egyenesen a Riddarfjärden-öbölre néz Stockholm legújabb büszkesége a Waterfront kongresszusi központ.
A svéd illetőségű White Arkitekter tervei alapján épült Waterfront a lehető legjobb helyet kapta Stockholm szívében. A modern palota ugyanis pontosan a történelmi városrész és a dinamikusan fejlődő üzleti negyed határán épül, a vasút körbejárja, az öböl felől pedig lenyűgözően fest tükröződő felületével.

Fotó: Wojtek Gurak

Maga a komplexum hatalmas és szinte érthetetlen, miképpen sikerült ezen a meglehetősen korlátozott méretű területen úgy elhelyezni, hogy sem a környező épületeket nem nyomja agyon, sem pedig gigantomán benyomást nem kelt. A megoldás valószínűleg a légies külsőben és roppant hatékony helykihasználásban rejlik. A 20 000 négyzetméteren jófromán minden megtalálható: kongresszusi- és koncerttermek, irodaház, 400 szobás szálloda, bevásárlóközpont, mindez egy látszólag parányi, háromszög alakú telekre elhelyezve.
Az északról dél felé lejtő struktúra, a mozgalmas, kontúrok, a hangsúlyos vízszintesek lényegesen nagyobbnak láttatják az épületet valódi méreteinél. Az optikai csalásra még rátesz egy lapáttal az eget és a vizet tükröző üvegfelület.


A Waterfront a Green Building minősítés várományosa, hála minimális energiafogyasztásának. Az üveghomlokzat egyetlen hatalmas napkollektorként működik majd, a hűtést pedig a közeli tenger vizével oldják meg. Ráadásul az építéshez szinte semmit sem kellett bontani. A vasútállomás régi terminálját az alsó szintbe integrálták az aluljárókkal és az autóknak meghagyott közlekedőkkel, mélygarázsokkal együtt.Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Épület (37)