Design
Design  »  Épület  »  Michigan Kortárs Művészeti Múzeuma
Épület

Michigan Kortárs Művészeti Múzeuma

Élménydesigner
Zaha Hadid a tőle megszokott merész koncepcióban tervezte meg Michigan állam legújabb büszkeségét, az Elie és Edythe Broad Művészeti Múzeumot.
November végén újabb intézménnyel gazdagodott a Michigan State University: a campus falain belül nyitotta meg kapuit az egyetem egyik műgyűjtő öregdiákjáról, támogatójáról és feleségéről elnevezett művészeti múzeum, az Elie és Edythe Broad Art Museum. Az egyedülálló design tökéletesen tükrözi azt az ethoszt, melyet az egyetem magáénak vall, a világszínvonalú innovációt, a globális jövőképet és a folyamatos fejlődés lehetőségét.

Fotó: Iwan Baan
A 46 ezer négyzetméteres múzeum épület tervezője a Pritzker-díjas Zaha Hadid, aki a campus hagyományos, neogót falai közé látványosan illesztette be a múzeum tömbjét. A rozsdamentes acél és üveg homlokzat feltűnő kontrasztot kelt a téglafalak között, ugyanakkor jelzésszerű jelenség a tradicionális épületek szomszédságában.


Fotó: Paul WarcholA Múzeum a campus legfontosabb közlekedési útvonalainak kereszteződésében fekszik, geometrikus és cseppet sem szabályos architektúrájával jellegzetessé téve az egyetem környékét.

Az épületen körbefutó vonalakból és ezek vizuális kapcsolódásaiból kétdimenziós síkok jönnek létre, majd a hajlásokból, a konvex és konkáv szögek váltakozásából áll össze a háromdimenziós tér, melyben az épület test egészében szemlélhető. Az összetettségről szól az, amit kívül és belül láthatunk, annak a világnak a különböző perspektíváiról és értelmezéséről, melynek bemutatására a Múzeum hivatott.

Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Épület (37)