Design
Design  »  Épület  »  Operaház Guangzhou-ban
Épület

Operaház Guangzhou-ban

Élménydesigner
 
2012. március 26.
Elgondolkodtató, hogy egy operaház tervezésénél a tervezőnek mennyire kell elköteleződnie a természeti értékek iránt. Zaha Hadid szerint maximálisan.
Akár egy vízparti kavics, amit a folyam koptatott áramvonalassá, olyan Guangzhou város büszkesége, a Gyöngy-folyó partján álló új Operaház. Zhujiang negyed, Guangzhou kulturális és pénzügyi központja, ahol sorra nyílnak a bankok, bevásárlóközpontok, galériák és elegáns éttermek.

Az Operaház Guangzhou kulturális és pénzügyi központjában épült meg (Fotó: Christian Richters)
A főbejárat üvegcsarnoka
Beton, acél és üveg ameddig a szem ellát


Az 1800 férőhelyes előadóteremben a legmodernebb akusztikai technika várja az előadókat és a közönséget. A 400 férőhelyes multifunkcionális csarnok pedig a kisebb koncertek és előadások helyszíne.

Az 1800 fő befogadására alkalmas előadóterem egyedileg öntött, üvegszál erősíésű gipsz egységekből készült, melyek illesztési pontjai szabad szemmel nem láthatók (Fotó: Hufton and Crow)
70 ezer négyzetméter alapterületen előadóterem, lobby és kiállító helyiségek találhatók


Kínában nem ismernek lehetetlent. Ha kell, elterelik a folyókat, új helyre költöztetnek településeket, hegyeket hordanak el, csakhogy ezek a drasztikus beavatkozások rendkívüli módon károsítják a természetet. Zaha Hadid példamutató módon alakította ki az Operaház megtervezésének koncepcióját: a természeti táj és az építészet lenyűgöző összjátékára koncentrált, melynek eredménye az impozáns architektúra. Goungzhou robbanásszerű fejlődése éppen eléggé erodálta a Gyöngy-folyó völgyét, legalább az új Operaház ne okozzon több sebet a környezetben – vallotta a tervező. Az ívelt vonalak a folyó kanyarulatára rímelnek, így szükségtelenné vált, hogy a part természet alkotta formáját megbontsák. A lendületes formák a belső tereket is drámaian alakítják, egyúttal lehetővé teszik a természetes fény áramlását. Az enteriőr látványos analógiája a környező tájnak.

A környező felhőkarcolók között ékeszerként bújik meg az Operaház tömbje (Fotó: Iwan Baan)
Az épület szerves kapcsolatban áll a közeli Gyöngy-folyóval


A Zaha Hadid Architects legújabb designja a kontextuális városi kapcsolatok egyedi feltárásán alapul, melyek a település történetét formáló kulturális hagyományokat és a jövőbe mutató törekvéseket egyesítik.

Az Operaház éjszakai fényei
A természetes és a városi környezetbe egyaránt illeszkedő komplexum


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Hullám-ház a tengerparton
Merészségre és újító szellemre vall, amikor a tervezők szakítanak a konvenciókkal. A „Wave” a szokásos formák újragondolásának eredménye.


KATEGÓRIÁK
Épület (37)