Design
Design  »  Épület  »  Porsche Pavillon Wolfsburgban
Épület

Porsche Pavillon Wolfsburgban

Élménydesigner
Porsche. A név maga az ígéret: egyedülálló minőség az autómárkák között, egyben újító szemlélet. A wolfsburgi Porsche Pavillon is erről szól.
Aki Porsche-t hajt, nem egy szimpla figura. Nem csupán az autója különleges, sőt, sokak számára irigylésre méltó, hanem nagy valószínűséggel életstílusa is az. Legalábbis egy Porsche ezt közvetíti. Erre a gondolatmenetre fűzve született meg a Porsche Pavillon koncepciója és ezért az épület szokatlan és egyedülálló designja. Természetesen találunk itt szimbolikus és történelmi gyökereket is, melyek a Porsche és a Volkswagen közös múltjában keresendők. A HENN Architekten tervezőasztalán született Porsche Pavillon a remények szerint új fejezetet nyit a wolfsburgi Autostadt életében.

Esti fényekben elvarázsolt helynek tűnik a Porsche Pavillon (Fotó: HG Esch)

A vízfelület fölé nyúló tető a bejáratot óvja és árnyékot ad az itt pihenőknek

Az Autostadt lagúnája a Porsche Pavilonnal. Háttérben a Volkswagen konszern


Az organikus formákból építkező, 400 négyzetméter alapterületű Pavillon a látogatópark központi tengelyében fekszik, karakteres sziluettje a lagúnajellegű Autostadt ikonjává vált. A Porschére jellemző lendületes ívek és dinamikus vonalvezetés köszönnek vissza a szoborszerű épületen.

A lagúna az Autostadt legnyugodtabb szeglete. A Porsche Pavillon a látogatópark
középpontjában épült

A Porschéra jellemző dinamikus vonalvezetés köszön vissza az épületen

A bejárat falán egy idézet: "Eleinte, amikor körülnéztem, nem találtam azt az autót,
amiről álmodtam. Így aztán megépítettem magamnak." Ferry Porsche


A hajlított szerkezetet matt felületű rozsdamentes acél panelek borítják, melyek a napszakoktól és az időjárástól függő fényviszonyok hatására mutatnak változatosnál változatosabb képet. Az építés során ugyanazt a könnyűszerkezetes technológiát alkalmazták, mely az autó- és repülőgép iparban is használatos. A bejáratnál a pavilon 25 méterre nyúlik a víz felszíne fölé, így ez a hatalmas aszimmetrikus tető megfelelő védelmet nyújt az alatta elhelyezett pihenőrésznek. A Porsche Pavillon vizuálisan és technikailag legalább annyira úttörő, mint egy Porsche.

A tájba tökéletesen illeszkedik a Porsche Pavillon organikus épülete

Tükörkép a vízen és az acél borításon

A kiállítótér ugyancsak lendületes vonalakat mutat. Idebent 25 Porsche modell
tekinthető meg, valamint az autó történetéről szóló filmet vetítik a látogatóknak
A kiállító térben a Porsche 25 ezüst színű modellje látható, kezdve az 1948-as No. 356 számozásútól, illetve a kultikus autóról szóló filmet lehet megnézni.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Louis Vuitton a gyémánt palotában
Minden nagyváros büszkélkedhet ikonikus irányjelzővel: mint a Trafalgar Square Londonban, vagy a Bukit Bintang Kuala Lumpurban.
Kristályformájú egyetem
Daniel Liebeskindtől nem először látunk elképesztő formájú épületeket. A Hong Kongi Egyetem Kreatív Média Központja ugyancsak feltűnő jelenség.
Hullám-ház a tengerparton
Merészségre és újító szellemre vall, amikor a tervezők szakítanak a konvenciókkal. A „Wave” a szokásos formák újragondolásának eredménye.


KATEGÓRIÁK
Épület (37)