Design
Design  »  Épület  »  Szivárványba öltöztetett bank
Épület

Szivárványba öltöztetett bank

Élménydesigner
Japánban minden lehetséges. És annak az ellenkezője is. Így még az is belefér, hogy egy pénzintézet szivárvány ruhát kap, feledtetve a funkcióval járó szigorúságot.
Az emmanuelle moureaux architecture + design tervezte Sugamo Shinkin Bank tokiói fiókja európai mércével mérve meghökkentő látványt kelt. Mert milyen is egy bank? Konzervatív, profitmaximalizáló, és szigorú. És milyen épületekbe költöznek a bankok? Csupa üveg, modern toronyházakba, de minimum patinás, csillogó, márvánnyal kirakott régi palotákba. Tokió ebben is mutat valami újat. A Sugamo Shinkin Bank mottója: amíg mi kiszolgálunk, az ügyfél gyönyörködjön. Hozzáteszem: valami szokványostól eltérőben gyönyörködjön.

Fotó: Nacas & Partners Inc.

A tervezők a természetből merítették az ihletet: úgy döntöttek, hogy a szabad ég, mint motívum jelenjen meg a homlokzaton és a belső terekben is. A fehér felületből kiemelkedő 12 rétegnyi színes köteget látva, mindenre gondolunk, csak bankra nem. Éjszaka a rétegek világítanak és a megvilágítás az évszaknak megfelelően változik.  A lámpák fényerősségétől függően télen erőteljesebb, hidegebb, nyáron melegebb tónusúak a színek.Belül három elliptikus tetőablak fogadja az ügyfeleket. Aki felnéz, az égbolt egy darabját láthatja. A mennyezetet pitypang motívumok díszítik, arra a szokásra asszociálva, hogy a pitypangot elfújva kívánhatunk valamit, ami teljesül. Egy bankban talán nem is olyan rossz ötlet ez.


Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Épület (37)