Design
Design  »  Épület  »  Tortaszelet irodaház
Épület

Tortaszelet irodaház

Élménydesigner
Ahol két utca hegyesszögben keresztezi egymást, ott némi bravúrral a hátrányból előny kovácsolható. Nézzünk körül Youkaichi-ban.
A japán városok nem bővelkednek beépítésre váró szabad telkekben. Ám még így is előfordulhat, hogy egy üresen álló, eladásra váró telek a kutyának sem kell. Egyszerűen azért, mert olyan a formája, hogy ember, azaz építész legyen a talpán, aki ide valamit megtervez.

Fotó: Koichi Torimura


Shiga prefektúra Youkaichi kerületében két utca szokatlan szögben találkozik, így ide csak egy konkáv test alakú építmény emelhető. Erre pedig senki sem vállalkozott. Addig, míg Anna Nakamura és Taiyo Jinno az Eastern Design Office építészei arra az elhatározásra nem jutottak, hogy ez a terület éppen megfelel az ő leendő irodaházuknak és még néhány apartmannak.


Az épület sajátos formája a telek tulajdonságaiból adódott, de jó példával szolgált a Flatiron Building New York-ban. A helyiek tortaszeletnek nevezik az épületet és nincs ember, akinek ne lenne véleménye róla. A japánokra vall, hogy üdvözölték az újdonságot.


Az épület a japán szabványok szerint épült: a külvárosban nem lehet magas épületeket felhúzni, ezért magassága 26 méter, teljes alapterülete 567 négyzetméter, mindez a 261 négyzetméteres telken. Üveg függönyfala könnyeddé teszi az amúgy is kecses architektúrát. A városképbe jól illeszkedik, újszerűen hat.


Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Épület (37)