Design
Design  »  Étterem / bár  »  Borbár a Bazilikánál
Étterem / bár

Borbár a Bazilikánál

Design Club
A belsőépítészeti kialakításban a Sütő Kata és Sütő László alkotta páros recycling koncepció érvényesül. A hely különlegessége, hogy hetente elismert hazai, másodgenerációs borászok kínálják boraikat lendületes bisztró környezetben.
Akár a pultnál ülve, akár a téren borozgatva egy fiatalos, pezsgő közegben érezhetjük magunkat. Ide jár Budapest színe-java. Itt nem csak egy pohár bort kaphat az ide látogató, hanem egy komplett élményt. A borozás élményét.


A különleges, hosszanti téralakítás visszafogott, az erős kőfelületek mégis karakteressé teszik az enteriőrt. Nagy üvegportál irányítja a figyelmet a Bazilika pazar látványára. A koncepció kialakításánál fontos szempont volt a látványos térkialakítás és a jól használhatóság. Ez azt jelenti, hogy az ember a munka befejeztével beugorhasson ide egy pohár finom borra bármiféle készülődés nélkül.Ezen a helyen jól érvényesül a külföldön már jól bevált "after work" életstílus, melynek értelmében rögtön a munkát követő időszakban találkoznak az emberek barátaikkal esetleg egy pohár bor mellett folytatják üzleti megbeszéléseiket.


Az anyaghasználat szempontjából fontos megemlíteni, hogy újrahasznosították, illetve újraértelmezték a már meglévő felületeket, bútorokat és berendezéseket. A megöröklött beige (azaz bézs) színű kőfelületeket például, feketére festették, a jó állapotban meghagyott ülőbútorokat pedig felfrissítették a tervezők. A bisztró jellegre utal a krétával írható tábla a pult mögött, ami alatt a borhűtők kaptak helyet.


Az új látvány – és formavilágú pultban, valamint az étteremben már korábban meglévő, változó magasságú háttámlák szerkezetet használták fel. A hely fiatalos, lendületes arculatát a fenyő bátor használatával képzelték el, amely változatosan, hol szürreális mennyezetként futó falburkolatként, hol asztalok, ülőkék, pultok, bortartók építőelemeként alkot jellegzetes felületet. A lucfenyő jellegzetes melegségével párhuzamosan eltérő karakterű anyagokat használtak. A fenyő uralta új látványvilágot azonban a különleges beton lapok és acéllemez csillogású antracit padló tompítja.


Az uralkodó színek a fekete és a fenyő összefüggő, nagy felületei hozzájárulnak az üzlettér mélységének érzékeltetéséhez, valamint visszafogott hátteret adnak a borok bemutatására. A tér hosszanti dinamikáját változó magasságú, vetődéses motívumok nagy felületen történő megjelenésével erősítették. A jellegzetes, egyenes vonalú motívumot a betonkönyöklőkön és az ülőbútorok újratervezett háttámlájában, valamint a pult fölötti világításprofilban helyezték el.
„ A bisztró különleges, újszerű hangulatának számunkra legfontosabb eszköze az újratervezett világítástechnika.” – vallják a tervezők.


A gyártmányokban egyedi megoldásokat kerestek, aminek megvalósításában nemzetközi gyártókat hívtak segítségül. A saját tervezésű, a tér dinamikáját látványosan kifejező profilvilágítást a belga TAL cég gyártotta le kimondottan ehhez a projekthez. A közös munka olyan jól sikerült, hogy bekerül a cég, jövő évi nemzetközi katalógusába.


A bisztró igazi ékszerei az öt darab Flos csillár, amik a tervezők kérésére rendhagyóan, matt fekete karokkal készültek hosszas, de sikeres lobbizás után a gyár történetében először. A cél az volt, hogy a fekete térben függő fekete lámpák decens kontúrvonalak legyenek, melyek a pult fölött futó profilvilágítás éles szögeit is lágyítják.

Fotó: Batár Zsolt

További képekért kattintson ide!

Egy újabb érdekesség, ami szemet szúr a Di Vino koncepciójában, hogy a terasz megtervezése helyett a bisztró előtti tér használatára újszerű javaslat született, mégpedig a klasszikus, asztalok - székek berendezés mellőzése. Nem határozták meg a kinti tér kontúrját, kizárólag néhány mobil beton könyöklő ideiglenes esti kihelyezésére került sor, hogy a közeli szökőkút és annak környezete is bekapcsolódhasson a bisztró közösségi életterébe.

Forrás: Suto Interior Architects

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


KATEGÓRIÁK