Design
Design  »  Hotel  »  Amanera, avagy a béke szigete
Hotel

Amanera, avagy a béke szigete

Szép Házak
A hotelnek kevésbé, inkább luxus üdülőkomplexumnak nevezhető karibi létesítmény szinte észrevétlenül simul bele környezetébe.
Szó sincs túlzott szerénységről, remete-szerű elvonulásról, csupán az vezérelte John Heah tervezőt, hogy ezt a csodás környéket bűn lenne egy beton monstrummal tönkretenni. Inkább arra törekedett, hogy az épületek illeszkedjenek a tájba, környezetbarát módon kapcsolódjanak annak minden apró részletéhez, beleértve a komplexumot körülvevő dzsungelt, a közeli települést, sőt, a mögötte húzódó Cordillerák és a közeli óceán látványát is.Nyugodtan állíthatjuk, hogy a terv sikerült. Amanera neve kettős jelentésű, szankszrit eredetű szó, egyszerre jelent a békét és korszakot. Azaz a szándék, hogy nyugalmat kínáljon a bizonytalan időkben, nem csupán szimbolikusan valósult meg.A 2000 hektáros, szinte érintetlen terülen egymáshoz kis kerti utakkal kapcsolódó házak fogadják a vendégeket. A 25 nyaraló mindegyike földszintes, csupán a központi épület kapott egy emeletet. A pálmafákkal övezett kertben így elszórtan, egymástól tisztes távolságban állnak a tágas bungalók, terasszal, privát medencével, háló- és fürdőszobákkal, nappalival.


A terek átláthatók és átjárhatók, ahogy a komplexum egészében, a privát terekben is csupán szimbolikusak a határok. A cél, a természet részeként létezni, azt beengedni a belső terekbe, ahogy a belsőt is kiterjesztik a természetbe. Íme, a tökéletes szimbiózis.


Az anyaghasználat nem csupán egyszerű, már-már puritán. A betonszerkezetek sok helyütt szabadon láthatók, ezen kívül domináns anyag a helyben fellelhető fa és a kő, melyeket ugyancsak helyi mesterek formáztak, faragtak, készre munkáltak. A bútorok magukon viselik a dominikai népművészet jellegzetes motívumait, szinte minden tárgy kézműves eredetű.

A nyaralók épülete kivétel nélkül lapostetőt kapott, melyre egy belső keretben növényeket telepítettek. Ennek, valamint a körültekintő tájolásnak és árnyékolásnak köszönhetően szükségtelen az árammal történő klimatizálás, megoldja azt a természet.A csodás kerten, a közeli Playa Grande strandon és Hispaniola-n kívül az Amanera egyedülálló kikpcsolódást nyújt, hiszen itt található a nyugati félteke legnagyobb golf pályája is.

Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Hotel (99)