Design
Design  »  Hotel  »  Hotel a fák között
Hotel

Hotel a fák között

Orosz Alexandra
Gyermekként ki ne álmodozott volna egy kis házikóról, amely a fák ágai közt bújik meg, és ahova egyedül, vagy a legjobb barátunkkal elbújhatunk, ha kedvünk tartja? Messze északon, az alig 600 főt számláló svédországi Harads településen található "Treehotel" lakosztályai ugyanis szó szerint a fákon függenek.
A 2010. nyarán megnyitott szálloda lebegő szobáit tervező neves építészek és designerek munkája nyomán olyan szokatlan alkotások jöttek létre, mint egy tükrökkel körbeburkolt, szinte láthatatlan kocka, egy UFO, vagy egy túlméretezett fészek.

Fotó: Tree Hotel


A tervekből eddig 6 szoba és egy szauna valósult meg, a hosszú távú cél azonban 24 egyedülálló lakosztály létrehozása. A vendégek a szállásukhoz rámpákon, illetve részben visszahúzható lépcsőkön keresztül juthatnak el, ugyanis a lakosztályokat rejtő kis házikók a fák között 4-6 méter magasságban lebegnek.


A 4x4x4 méteres tükörházikó talán az egyik legkülönösebb építmény: a mindössze egy fapóznára támaszkodó lakosztály falait körben tükrök borítják, így miközben minden irányban visszatükrözi a környezetét, szinte észrevétlen marad a fák ágai között.

A tükörházikó mellet a másik, "Madárfészek" elnevezésű lakosztály is rászolgált a nevére: kívülről aligha ismerhető fel, hogy ez egy a szállás, a madárfészekre emlékezető építményen csak három kis ablak árulkodik a funkcióról.


A hotel nem kíván a tömegturizmus célpontjává válni, a tulajdonosok tervei szerint a szállodának a lehető legkevésbé kell megterhelnie a környezetét. Ezen hitvallásukkal egyezően nem kínálnak hójáró-szafarikat, vagy egyéb divatos szállodai programot, helyette inkább kirándulásokat ajánlanak, melyek során a szállóvendégek akár közelebbről is szemügyre vehetnek egy rénszarvast, jávorszarvast, esetleg egy medvét is.


A házikók egyébként nemcsak nyáron, hanem a mínusz 10-15 fokos téli napokon is lakhatók, a kényelmet ugyanis padlófűtés szolgáltatja.
Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Hotel (99)