Design
Design  »  Iroda  »  Alternatív iskola Stockholmban
Iroda

Alternatív iskola Stockholmban

Design Club
 
2012. június 7.
A VITTRA Telefonplan egy teljes iskola belsőépítészetének kialakítási projekje. Ehhez hasonló design iskolára még nem nagyon volt példa eddig. 2011-ben készült el a Rosan Bosch iroda által tervezett 1900 négyzetméter helyen terülő iskola design.

A projekt küldetése az volt, hogy a tervezők egy olyan atmoszférát teremtsenek, ahol nincsenek „falak”, nem szorulnak hétköznapi korlátok közé az ide járó hallgatók. A kreatív gondolkodás alapja, hogy egy olyan közegben folyjon a munkavégzés, ahol szabadon szárnyallhat a képzelet, ehhez pedig egy kötetlenebb hangvételű térre volt szükség.

A VITTRA egy szabad iskolarendszer, aminek 30 kihelyezett központja található Svédországban. Egyik iskolában sincsenek osztálytermek, hanem a tanulók úgynevezett „brainstorming” formájában, csoportgondolkodásra vannak nevelve. Ehhez a módszerhez célszerűbb volt olyan egységeket kialakítani a belső térben, ahol körbe tudnak ülni csoportokba, tehát a hagyományos értelemben vett osztályterem jelleget már elhagyták a tervezők, aminek nem sokáig lesz jelenléte amúgy sem a mai világban.

Ezzel a pedagógiai módszerrel a gyerekek autódidakta módon szívják magunka a tudást, anélkül, hogy gátolnák őket a formális kialakítással. Ez egy alternatív formája a tanításnak, ami attól, hogy különbözik a megszokottól, attól még nem biztos, hogy rossz. Ez a fajta tanítási stílus más szintekre helyezi az iskolát, mint intézményt, mivel egy kreatív tér lesz ezáltal, nem pedig egy kötelező hely, ahova minden nap be kell játni. Manapság egyre több irodát is fejlesztenek ezen az elven egyre nagyobb sikerrel. A Rosan Bosch iroda tervezte többek között a LEGO PMD irodáját és még sok más modern gondolkodású munka- és életteret. Alapelvük értelmében nagy hangsúlyt fektetnek annak a térnek a koncepcionális kialakítására, ahol az ember a legtöbb idejét tölti.

 

A VITTRA iskola stockholmi főhadiszállásánál figyelembe vette Rosan Bosch tervező azokat a fő szempontokat, amik elengedhetetlenek egy iskola életében. Az iskolapadok a klasszikus formától eltérően körbe vannak elhelyezve, amivel még jobban az egymásra hangolódásra ösztönzik a tanulókat. Vannak relaxáló szobák a pihenéshez és játszószobák, ahol ki lehet tombolni a nap fáradalmait. Többféle ponton történik a tanítás, minden szituációnak megvan a maga részlege. A manapság kihagyhatatlan multimédia szoba is helyet kapott, ahol vetítésekre kerül sor, itt prezentálják a tananyagot.

További képekért kattintson ide!


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


KATEGÓRIÁK
Iroda (20)