Design
Design  »  Iroda  »  Iroda és vendégház a kerti pavilonban
Iroda

Iroda és vendégház a kerti pavilonban

Vendégszoba és dolgozószoba minden lakásban hasznos, de nem minden lakásban lehetséges. Ilyenkor jöhet jól a kertvégi fészer. Persze átalakítva.
Hollandiában, Voorburgban található ez az irodává és vendégházzá avanzsált egykori istálló épület. A tulajdonos a BLOOT építészirodára bízta az átalakítás feladatát.


A cél az volt, hogy a kertvégi építmény vizuálisan integrálódjon természetes környezetébe. Mivel a megbízó ragaszkodott a régi épülethez, új építése már csak anyagi okok miatt sem jöhetett szóba, a tervezők ebből igyekeztek a legjobbat kihozni. Sikerrel. Hollandiában semmivel sem lazábbak az építési szabályok, mint nálunk, sőt. A magasság és a beépíthető terület igencsak szoros korlátok között mozgott, ezért kompromisszumos megoldások születtek. Ezek viszont az iroda-vendégház előnyére váltak.


Egyik ilyen kompromisszum például a mozgó árnyékoló rendszer, amivel a szükséges fény mennyisége szabályozható. Erre azért volt szükség, mert a szabályok nem engedtek túlnyúló tetőt, ami árnyékot vetne a falakra. Ezzel az árnyékolóval viszont egyszerűen kinyitható a belső tér, így az szinte egybemosódik a kerttel.

 

Belül nem volt elegendő hely külön a konyhának, fürdőszobának és hálószobának, ezért a helyiségek csupán vizuális elhatárolást kaptak. Az irodai tárolórendszer az egyetlen, ami úgy, ahogy fizikailag is határol.


Ismét egy jó példa arra, hogy egy tér kaphat többféle funkciót anélkül, hogy az őskáosz jelenlétét éreznénk idebent.

BLOOT Architecture

Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Iroda (21)