Design
Design  »  Iroda  »  ROC szakképző iskola Apeldoorn-ban
Iroda

ROC szakképző iskola Apeldoorn-ban

Élménydesigner
 
2012. január 17.
Mi jelenik meg képzeletünkben, ha a tudás templomát emlegetjük? Egy tekintélyes, impozáns építmény vagy valami más? Mondjuk egy játékos enteriőr?
Amikor a holland Tjep megbízást kapott a ROC iskola egyes tereinek átformálására, a tervezők arra a bizonyos „valami más”-ra gondoltak. A történet a recepciónál kezdődött. Frank Tjepkema és csapata a szokatlanra játszott.

A padló rajzai a modern gazdaságot szimbolizálják


A tervezési folyamat kiindulópontját a padló jelentette: ezen a felületen szemléltetik a modern társadalmi, gazdasági folyamatok sokféleségét és komplexitását. Ezért láthatók a furcsa, folyamatábra-szerű ábrázolások a diákok talpa alatt. „A régi templomok telis-tele vannak szimbólumokkal és utalásokkal. Ezt a gazdag jelentésvilágot hiányolom a mai modern építészetből és design-ból” – mondja Frank. Ez a projekt pedig jó alkalmat kínált a Tjep tervezőgárdájának arra, hogy a tudás szentélyét rendhagyó módon, kicsit metaforikusan alakítsa ki.

A Tjep sajátos módon dekorálta a gazdasági iskola előterét
Utalás a gyárra, mint a termelés egyik alapegységére
Fogaskerék dísz a tárgyalóban


A tárgyaló a gyárat – mint a termelés bölcsőjét – jelképezi. A recepció ládái a szállítási folyamatokra utalnak, a tárgyalóasztal egy kulcsot formáz, ami a végzős diákok előtt álló lehetőségeket prezentálja. A székek a számológép gombjait, a számok világát, a közgazdaságtan internacionális nyelvét mintázzák. A csocsó asztal pedig nélkülözhetetlen iskolai kellék a szünetek idejére, természetesen egy miniatűr stadion közepére állítva.

A közgazdaság nyelve a matematika. Erről szólnak a számológép billentyűire utaló székek
A recepció dobozai az áruszállítást modellezik
Csocsó asztal egy mini stadion közepén

Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Iroda (20)