Kert
Kert  »  Hírek & újdonságok  »  Könyvajánló a Mezőgazda Kiadótól

Könyvajánló a Mezőgazda Kiadótól

Szép Házak
 
2012. február 20.
A családi ház kertje az a kert, amit minden kertész mélyen a magáénak érez és minden igyekezetével arra törekszik, hogy folyton teljes pompájában álljon.

Oláh Sándor: A családi ház kertje


A családi ház kertje az a kert, amit minden kertész mélyen a magáénak érez és minden igyekezetével arra törekszik, hogy folyton teljes pompájában álljon. E felismerés alapján vezeti végig a szerző az olvasót minden munkamozzanaton a kert tervezésétől a megépített kert gondozásáig. Az anyag összegyűjtése remekül sikerült, lényegében minden benne van, ami a kertépítéshez szükséges.

Mivel a kert lényege és értelme a növény, közülük sokat ismertet – a legfontosabb tulajdonságok alapján – táblázatokba foglalva. A könyvben továbbra is nagy szerepet kapnak a házilag kivitelezhető építészeti ötletek és megoldások, annak ellenére, hogy ma már sok minden készen is kapható a kertészeti árudákban.


Schmidt Gábor: Növények a kertépítészetben


A díszkert kialakításának elvi menete és a tervezés alapszabálya azonos, legyen szó családi ház kertjéről, óvoda- vagy kórházkertről, közparkról vagy tetőkertről. A tervezés befejező szakaszában dönti el a tervező, milyen növényfajokat, fajtákat javasol. Ehhez a munkához nyújt segítséget ez a könyv.

A szerzők ismertetik a fák, cserjék, évelők, egynyári virágok környezeti igényét, téralakító képességét, virág- és termésdíszét, formai és színbeli hatásukat, telepítésük, ültetésük lehetőségeit, ápolásuk módját. A kert tervezőjének, kivitelezőjének igazi szakmai útmutatót jelent a majd ötven táblázat, amely a dísznövényeket méretük, ökológiai igényük, díszértékük, koronaformájuk, felhasználási lehetőségük szerint csoportosítja. A csaknem kétszáz színes kép ízelítőt ad a megvalósult elképzelésekről, a jól funkcionáló kertek növényeinek szépségéről.


Martin Stangl: Kerti munkák


Kertészkönyvtár sorozatunk legújabb kötete teljes egyesztendőnyi örömet és szórakozást ígér azok számára, akik a kertészkedést választották hobbijuknak. Minden hónapnak megvannak a maga különleges feladatai, amelyekkel tisztában kell lennie a kiskerttulajdonosnak. Ezeket veszi sorra a szerző díszkerti, zöldségesbeli és gyümölcsöskerti témakörökbe osztva. Ezzel a módszerrel időrendben kerül sor valamennyi fontos kertápolási munkára a virágültetéstől, magvetéstől a talajművelésen, növényvédelmen át a gyümölcsfák metszéséig. A gyönyörű színes fényképek további ötleteket adnak a kertészkedőknek, és a könyvet lapozgatva bizonyára még a rutinosabbak is új lendületet kapnak.


Kovács András: Gyökérzöldségek termesztése


A sárgarépa szinte minden nap az asztalunkra kerül, de egész évben szívesen fogyasztjuk a petrezselyem, a pasztinák, a torma értékes gyökerét, a zeller, a cékla, a retek gumóját, de vannak a könyvben különleges zöldségfélék is, mint a vajrépa, a cikória, a csicsóka és a feketegyökér.

Értéküket az is adja, hogy jól tárolhatók, így szinte egész évben beszerezhetők. 
A gyökérzöldségeknek különösen fontos szerepük van táplálkozásunkban, értékes tápanyagokat, rostanyagokat, vitaminokat, egészségvédő és ásványi anyagokat tartalmaznak.
A szerzők a 11 növényt azonos tárgyalási módon mutatják be. Ismertetik származásukat, elterjedésüket, táplálkozási és gazdasági jelentőségüket, növénytani jellemzőiket, környezeti igényüket, szabadföldi termesztésüket, hajtatási lehetőségüket, szaporítási módjukat, felhívják a figyelmet a leggyakoribb betegségeikre, kártevőikre és a védekezési módokra. A mű zárófejezete a ma oly fontos és egyre népszerűbb ökológiai termesztés lehetőségeit tárja fel.

Ajánljuk ezt a könyvet a már gyakorlattal rendelkező zöldségtermesztőknek, akik érdeklődnek az új termesztési és kereskedelmi lehetőségek, új fajok és fajták iránt, de pontos termesztés-technológiát találnak azok a kezdő gazdálkodók is, akik friss zöldséggel szeretnék ellátni szűkebb környezetüket.


Forrás: Mezőgazda Kiadó

Címkék: