Kert
Kert  »  Hírek & újdonságok  »  Orchidea és Bromélia Kiállítás

Orchidea és Bromélia Kiállítás

Szép Házak
 
2011. október 10.
Csodálatos csokrok, tűzijáték-szerű virágzuhatag, finomság, luxus – és exotikum - manapság leginkább dekorációs célokra használjuk az orchideákat, amelyeket azonban nem csupán szirmaik csodálatos színei miatt tekintünk kincseknek. Az orchideák - más korokban, más kontinenseken - ezerféle célt szolgáltak.
Az első feljegyzés e különleges növények felhasználásáról Theophrastustól maradt ránk, aki arról számol be, hogy egy mérsékeltövi orchidea gumóját afrodiziákumként használták eleink. Az ókori medicina is sokszor fordult a virágokhoz különböző betegségek kezelésében. A korabeli orvosok szerint a növény alakjából következtetni lehetett arra, hogy mely szerv, testrész gyógyítására alkalmasak - így lettek például az Ophrysok, melyeknek földalatti gumója az emberi herékre hasonlít, keresett vágyserkentők.


A feljegyzések szerint a növény gumóját júliusban kellett kiásni a földből, majd meg kellett főzni, megszárítani és megőrölni. Az így készített Salep liszt még a 20. század elején is beszerezhető volt az európai patikákban, a “csodaszer” azonban még népszerűbb volt a Közel-Keleten. Rossz hírrel kell azonban szolgálnunk azoknak, akik manapság szeretnének az Ophrysokhoz fordulni segítségért: ezek a növények szigorú védelem alatt állnak, begyűjtésük tilos.


A trópusi országokban az orchideák mindennapi használata természetesen még elterjedtebb. A Vanda-félék kemény leveleiből erős szövetet lehet szőni, amelyet később árnyékolóként vagy esőtetőként használnak. A Catasetumokból ragasztót készítettek, míg más fajokat lázcsillapításra, hányás és hasmenés ellen, bőrbetegségekre, fájdalomcsillapítóként vagy sebgyógyításra használtak. A törzsi orvoslás titkos receptjei generációról generációra szálltak, a varázsszerek pedig ott rejtőztek az orchideák csodás virágaiban, leveleiben, gumóiban.


Manapság a mérsékeltövi ember csupán akkor találkozik ezekkel a különleges - és hasznos - növényekkel a virágboltokon kívül, amikor vaníliát használ a konyhában, vagy olyan krémet vagy parfümöt vásárol, amely varázserejét, csodás illatát trópusi orchideáknak köszönheti.


Mindazok, akik maguk is meg akarnak győződni az orchideák csodás erejéről, meg szeretnének ismerkedni e gyönyörű virágok másik, hasznos oldalával is - látogassanak el november 4-6. között a Magyar Orchidea Társaság őszi Orchidea Kiállítására a Vajdahunyadvárba.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
A Wolf - Garten visszatér
Az idei Hortus Hungaricus kiállításon az Agroforg Kft. bemutatta a Magyarországon ismét kapható Wolf termékek széles skáláját.
Kaktusz és pozsgásnövény kiállítás és vásár
2011-ben a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete 40. születésnapját ünnepli Budapesten, az ELTE Füvészkertben, 2011. szeptember 9-11. között.
Hortus Hungaricus kertészeti kiállítás és vásár
2011. szeptember 23-a és 25.-e között ismét megrendezésre kerül a Hortus Hungaricus nemzetközi kertészeti kiállítás és vásár.