Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A kert gyerekszemmel

A kert gyerekszemmel

Szép Házak
A gyerekbarát kertek, a ház belső kialakításához hasonlóan az apró részletekkel lesznek igazán megfelelőek. Ügyelnünk kell a tér kihasználására, a felhasznált anyagokra, a kiegészítőkre és az elültetett növényekre is.

Játszóterek


A játszóterek kiválasztásánál fontos, hogy a gyerekek életkorának megfelelőt válasszunk, legjobb, ha alakítható, folyamatosan cserélhetőek benne az elemek. A kertészeti árudák már biztosítják az összeszerelést is, de magunk is megbirkózhatunk a feladattal, ha időnk engedi.


A játszótereket fa figurákkal is kiegészíthetjük, ezek nem csak vidámabbá teszik a kert ezen részét, de a gyerekek bevonhatják őket a mesebeli játékokba is.


A hinták, mászókák alatt ne feledkezzünk meg a biztonságos felületekről, ezzel sok balesetet megelőzhetünk. Jó megoldás a gumitégla használata, melyre a csúszdáról lehuppanva sem érheti baj a kicsiket.


Növények a gyerekbarát kertben


Igyekezzünk a kertbe minél kevesebb, a gyerekekre veszélyt jelentő növényt ültetni. Kerüljük a szúrós cserjéket, bokrokat, a régi, korhadt ágú fákat vágjuk ki. Nem kell persze mindentől óvni a gyerekeket, elég, ha megtanítjuk nekik, a csalán megcsíphet, a rózsa megszúrhat. A nagy terek kihasználására a füvesítés a legjobb megoldás, melyen kedvükre szaladgálhatnak, játszhatnak a lurkók.


Az ehető növényeket részesítsük előnyben, ültessünk gyümölcsbokrokat, fákat, cserepekbe fűszernövényeket, gondozzunk velük együtt konyhakertet, vonjuk be őket a zöldségek ápolásába, a gyümölcsök szüretelésébe.


Vigyázzunk a mérgező bogyójú növényekkel, ilyen a legtöbb díszcserje, például a berkenye, a mahónia, a hóbogyó, a madárbirs, a tűztövis, a fagyal, a magyal, a tiszafa, a tuja, a kecskerágó. Mérgező növények továbbá a ricinus, a borostyán, a vadszőlő, a hóvirág, a gyöngyvirág, a leander, a gyűszűvirág, a mák, a kutyatej.

Természetes anyagok


Fontos szempont lehet a kertünkben alkalmazott eszközök, játékok, bútorok, kiegészítők anyaga. A fából készült játszóterek nem csak jobban illeszkednek a kerthez, de időállóbbak, nem okozhatnak allergiás reakciót és kezelésük is egyszerűbb. Cserépválasztáskor is jól járunk a fából készült változatokkal, a törékeny kaspókat olyan helyekre tegyünk csak, ahol a gyerekek nem tehetnek bennük kárt.
 


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK