Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A kerti tavak lakói

A kerti tavak lakói

Szép Házak
Napjainkban egyre gyakoribb, hogy egy szépen kialakított kerthez dísztó is tartozik, mely még szebbé és elsősorban még természet közelibbé teszi a kertet. A kerti tavak kedvenc lakói a varázslatos színekben úszkáló, hatalmas fajtagazdagsággal büszkélkedhető díszhalak.
A kertben kialakított vizes területeken minden beavatkozás nélkül, egy idő után különböző rovarok jelennek meg. Ilyenek a szivárvány minden színében pompázó szitakötők, a víz felszínen szaladgáló molnárkák, a hanyattúszó poloskák. Van néhány állatfaj azonban, amit érdemes betelepítenünk.


Vízi csigák, kagylók, rákok


A vízi csigák és a kagylók hasznos lakói lesznek kertünk vizes élőhelyeinek, természetes víztisztítóként funkcionálhatnak, javítják a víz minőségét. A vízi csigák elhalt növényi részekkel, növénymaradványokkal, algákkal táplálkoznak, a kagylók apró, szerves törmelékkel. Négyzetméterenként három-öt vízi csigát érdemes betelepítenünk, többre azért nincs szükség, mert gyorsan szaporodnak. A hazánkban legismertebb fajok a mocsári csigák (Lymnaea stagnalis) és a nagy tányércsigák (Planorbis corneus).


Az algákat kordában tartó és naponta nagy vízmennyiséget átszűrő kagylókból négyzetméterenként egy-kettő elegendő. A Magyarországon legelterjedtebb kagylófaj a tavi kagyló (Anodonta cygnea). A kagylókat legjobb, ha homokkal feltöltött, lapos tálakban tesszük a tó fenekére.


Telepíthetünk rákokat is, melyek apró, lebegő szerves törmeléket, planktonokat, elhalt növényi- és állati maradványokat fogyasztanak. A hazai vizekben legelterjedtebb fajok a folyami- (Astacus astacus) és a kecskerák (Astacus leptodactylus).


Békák


Aki békákat szeretne a tavába, annak nem kerülheti el a figyelmét, hogy hazánkban minden faj védett. A békák azonban természetes módon is megjelenhetnek a kertben kialakított vizes élőhelyeken. Kedvelik a napfürdőzésre alkalmas, könnyen felmelegedő nagyméretű köveket, de a tavi rózsák levelein is szívesen elsütkéreznek a nyári melegben. A békák étlapján lepkék, szitakötők, rovarok, rovarlárvák, pókok, földigiliszták, meztelencsigák, kisebb halak szerepelnek.


Madarak


Kertünk madarai számára a kerti tavak igen kecsegtetők, nemcsak szomjuk oltására, hanem a nyári melegben hűsítőként is kedvelni fogják azt. Fontos, hogy a madarak számára belátható teret alakítsunk ki a fürdőzésre, a macskák ugyanis előszeretettel vadásznak a tavak körül. Amennyiben vízimadarak telepednének a kertünkbe, hívjuk hozzáértő segítségét az összegyűjtésükben, ezek ugyanis könnyen tönkretehetik a szépen kialakított tavat, elfogyasztják a vízinövényeket, díszhalakat, beszennyezik a tó vizét.


Halak


A hazánkban előforduló halfajok közül a szivárványos ökle (Rhodeus sericeus) sok örömöt adhat a tó tulajdonosoknak, mely napsütésben valóban a szivárvány színeiben csillog. Szaporodásához fontos, hogy kagylók legyenek a tavunkban, ebbe rakja le ugyanis ikráit. Kedvelt fajok még az aranyszínben csillogó kárász, a vörös uszonyairól híres vörösszárnyú keszeg, a narancssárga szemű bodorka.

Díszhalak közül a koi pontyok és az aranyhalak igencsak kiemelkedő helyen állnak a kerti tavak tulajdonosai körében, hiszen szinte mindenféle vízben jól érzik magukat, nem túl igényesek, könnyen gondozhatók. Kedveltek faj még az aranyjász és az arany compó is.

Koi pontyokA japán díszponty (koiponty, nishikigoi) a legrégebben háziasított halfaj, a pontyfélék legméretesebb és legszínesebb tagja. A japán kultúrában a siker, a szerencse és a hosszú élet szimbóluma. A kifejlett koik elérhetik a 90 centimétert és akár 60 évig is elélnek. Nagyobb fajtái minden kerti tóban és medencében jól érzi magát, kisebb egyedei az akvaristák köreiben kedveltek. Közel száz különböző változata ismert, ezek a színükben, foltjaik elhelyezkedésében, mintázatában, pikkelyzettípusában és testfelépítésükben különíthetőek el egymástól.


A koipontyok legelterjedtebb és legismertebb változata a Kohaku, melynek alapszíne fehér, foltjai pirosak vagy vörösek. A Taisho Sanke egyike a legrégebbi koiváltozatoknak, háromszínű egyedei fehér alapon vörös és fekete színezetűek. A fekete alapszínű Showa Sanke fajtákon vörös és fehér foltok helyezkednek el, hasonlóan az Utsuri Mono változatnál, melynek mintázatában a sárga szín is megjelenik. A Bekko foltjai feketék valamilyen más alapszínen. Különleges fajta még a fekete alapszínen fehéres-kékes-vöröses hálószerű mintázatú Asagi.

Aranyhalak


Az aranyhalak a világon legrégebben kitenyésztett halak, melyek a hobbi állattartók és az akvaristák körében is nagyon népszerűek. A Kínából származó rengeteg forma- és színváltozatban előforduló faj igen jó tűrőképességű és sok élményt ad a tulajdonosok számára. Őse a hazánkban is előforduló ezüstkárász, melyből a különböző környezeti hatásokra alakultak ki a legkülönbözőbb változatok. Az aranyhalak zömök testfelépítésű, rövid testhosszú, rendkívül változatos színű egzotikumok.


Három nagy csoportjukat különböztetjük meg. A pontyszerű változatok pikkelyei gyöngyhatásúak, kettős farok alatti úszóik erőteljesek. A sárkányszerű fajták jellemzője a nagy, kidudorodó szem és a nagy úszók, míg a tojás alakú változatok hólyagszemmel, tigrisfejjel, tojás alakú testtel és főnix farokúszóval rendelkeznek. Színben a vörös, a narancs, a fehér, a fekete és ezek színváltozatai alapján különböztethetőek meg.

Rengeteg fajtája ismert, a legkülönbözőbb tulajdonságokkal. Az egyszerű vagy közönséges aranyhal rövid, tömör testű, a legtöbb változatot ebből az alapfajból tenyésztették ki. Rendkívül egyszerű a tartása, igénytelen, jól tűri a környezeti változásokat.

A pirossapkás fajta alapszíne általában fehér, a fején található vörös színű sejtburjánzásról kapta nevét. Az oroszlánfejű aranyhal tojásdad alakú, fején a pirossapkás változathoz hasonló sejtburjánzás figyelhető meg és minden színben megtalálható.

A teleszkópszemű aranyhal kidülledő szemeiről kapta nevét, szeme nagyon érzékeny, szállításkor vigyázni kell, hogy ne sérüljön, ugyanígy a hólyagszemű változatnál, melynek jellemzője a szem körül található víztiszta folyadékkal teli hólyag. A sárkányszemű fajta vörös vagy piros színű, szemei előreugróak, farok alatti úszói vékonyak.

A mindenféle színben előforduló fátyolfarkú aranyhal farokúszója fátyolszerűen megnyúlt. Az üstökösfarkú változat narancsos színű, farokúszója az előzőhöz hasonló. Igénytelen fajta, jól bírja a szélsőséges környezeti tényezőket is.

Kerti tavakba telepíthető aranyhalak


Vörös bóbitás oranda, vörös üstökösfarkú sarasa, fehér üstökösfarkú sarasa, kaliko oranda, sárga oranda, fekete oranda, kaliko ryukin, vörös ryukin, fekete pompon.

A vízi élőlények igényei


A dísztavak haleltartó képessége igen szerény, ezért a víz minőségének megóvása miatt a lehető legkisebb számban helyezzünk halakat a tóba. A tavak haleltartó képessége függ a tó méreteitől, mélységétől, a tóban elhelyezett növények számától.

Vásárláskor jól vizsgáljuk meg a díszhalakat, a beteg, sérült, fakó színű, sovány, lassú mozgású, borzolt pikkelyű, sérült uszonyú egyedeket kerüljük.

A tavunkban élő állatok számára az egyik legfontosabb kritérium, hogy a tél, a fagyok idején legyen hol áttelelniük. Erre legjobb megoldás, ha a tóban kialakítunk egy minimum egy méter mély, és legalább ugyanekkora alapterületű mélyebb részt, mely a nagyobb fagyok beálltakor sem fagy be. Az érzékeny fajtákat az ősz folyamán ki kell halászni, télen akváriumban tartsuk őket.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
A kerti tó helye és formája
Ha már eldöntöttük, hogy a kertben hova kerüljön a kerti tó, itt az ideje, hogy azt is kitaláljuk, milyen formája és anyaga legyen.
Kerti tó otthonra
Melyik kerttulajdonos ne játszott volna a gondolattal, hogy kertjében tavat, patakot, szökőkutat alakítson ki? Tudnivalók a megvalósításhoz.