Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A sokoldalú díszkáposzta

A sokoldalú díszkáposzta

Bognár Zsófia
A díszkáposzta az egyik utolsó növény, mely friss színt hoz a késő őszi kertünkbe, és nem mellékesen remek téli vitaminforrás is lehet, ezért ültessük bátran ezt a különleges dísznövényt.

Dísznövények ősszel


Az egynyári dísznövények szerepe ilyenkor szeptember végén leáldozóban van. A virágágyakban a pótlásukra a leggyakrabban kétnyári dísznövényeket alkalmaznak, ilyenek az árvácska, a százszorszép, a nefelejcs. Egyre gyakrabban tűnik fel azonban egy különleges dísznövény a nagyvárosok közterületein, parkjaiban, ez a növény a díszkáposzta.


A díszkáposzta jellemzői


A díszkáposzta (Brassica oleracea convar. acephala) kétnyári, levelével díszítő növény. A hideg őszi napokon színesednek be nagyméretű, hullámos levelei fehér, lilás-rózsaszín, lila-piros, bordó színűre. A növény jól tűri a hideget, a takarólevelek mínusz 10-15 foknál is védik a rügyeket, így biztosak lehetünk abban, hogy a káposztánk nem fagy el. A második év tavaszán a növény elkezd utódokat nevelni. Ilyenkor a fej megduzzad, fölfelé növekszik, a növény úgynevezett emeletes káposztává fejlődik.


Díszkáposzta termesztése


A díszkáposzta nem csak virágágyak, de balkonok dísze is lehet, dézsába, balkonládába ültetve is jól érzi magát. Magjait nyár közepén kell vetni, majd négy-hat hetes palánta korában egyenként, cserepekbe ültetni. Átlagos, középkötött földben jól fejlődik. A növekedő palántákat árnyékos helyen neveljük, mert kevesebb fényben színesebb levelek fejlődnek.


A díszkáposzta a tél beállta előtt kikerülhet a virágágyba vagy erkélyládába. Ha cserépben akarjuk továbbnevelni, ismét át kell ültetni. A fagyok beálltáig ne csak a földjét tartsuk nedvesen, vízpermettel nedvesítsük a leveleit is.


Díszkáposzta gondozása


Ha még idén ősszel szeretnénk díszkáposztát a kertünkbe, akkor itt az idő beszerezni pár cseréppel a kertészetekben.  Amikor hazavittük a lehető leghamarabb ültessük el. Érdemes több színt is összeválogatni, a különböző színek szépen kiemelik egymást. Ültetéskor figyeljünk a sor- és tőtávolságra, ez körülbelül 30 cm legyen, hiszen a káposztánk még terebélyesedni fog. Ezt ne felejtsük el akkor sem, amikor balkonládába, edénybe ültetjük.


Színétől függetlenül valamennyi fajta ehető, bár egyesek nyersen kissé kesernyés ízűek. Színes leveleikkel salátástálakat, körítéseket, hidegtálakat díszíthetünk. Savanyított vagy száraz állapotban önállóan is fogyasztható. Főzeléknek a kelkáposztához hasonlóan készíthetjük el.
 


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK