Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A Zöld Város alapelvei

A Zöld Város alapelvei

Gólya Szilvia, Somorjai-Tamássy Zsolt
A "zöld város" koncepció alapja, hogy a zöldfelületek létrehozása olyan befektetés, mely gazdasági, társadalmi és környezeti hasznot hoz, országos/területi szinten éppúgy, mint az egyén szintjén.

Alapelvek - a Zöld Város alappillérei


Az 1. alapelv: Településeinket vissza kell kapcsolni a körülöttük működő ökoszisztémába

Településeink egy része, nagyvárosaink pedig szinte kivétel nélkül elértek abba az urbanizációs fázisba, melyben már alig, vagy egyáltalán nem kapcsolódnak a körülöttük lévő, azokat befogadó ökoszisztémához. Ennek városlakóként számos negatív hatását nap mint nap tapasztaljuk: az egyre egyenetlenebbül hulló csapadék egyáltalán nem hasznosul a városi területen, folyóinkba vezetve áradásokat okoz, talajaink kiszáradnak, elpusztul a talajélet. A burkolt felületek eluralkodnak, a minimális mennyiségű burkolatlan, ám leromlott szerkezetű, tápanyagban szegény talajaink nem alkalmasak megfelelő mennyiségű és minőségű növényzetet éltetni.

A zöldfelületi ellátottság nem megfelelő. Kevés a lombos fa ahhoz, hogy megfelelő árnyékoltságot nyújtson, és hogy a növényzet párologtatásával kondicionálja a levegőt és megkösse a szennyező anyagokat. Romlik a levegőminőség, nő a zaj- és porterhelés, városaink területének nagy százaléka nem egészséges emberi élettér. Ha a természetes ökológiai ciklusokat helyreállítjuk városainkban, s visszakapcsoljuk településeinket a körülöttük lévő ökoszisztémába, elérhetővé válnak azok az szolgáltatások (tiszta és oxigéndús levegő, egészséges talajon egészséges növényzet és diverz állatvilág, stb.), melyekben a természet ingyenesen részeltet bennünket, s melyeket az urbanizáció folyamán mi magunk szorítottunk ki városainkból.

A 2. alapelv: Fenntarthatóságra való törekvés

Igazán fenntartható, azaz emberi energia bevitel nélkül működő rendszerek nincsenek, csak és kizárólag a természeti rendszerek. Amennyiben ezeket a rendszereket a város helyi adottságaihoz igazítva visszaépítjük, olyan ingyenes szolgáltatásokban részesülhetünk, amelyek a legnagyobb mértékben kielégítik az emberi/társadalmi igényeket. Minthogy a tudatosan telepített növényzet e szolgáltatásokat ingyen nyújtja, egyben igen gazdaságos is. Alapelvünk tehát a fenntarthatósági témák gazdasági – társadalmi - környezeti együtteséből a környezeti láb erősítése.

A 3. alapelv: Integráltság

Egy zöldfelület (minőségi és mennyiségi mutatóitól függően) komplex módon javít helyzetünkön: például egy árnyékolási (és ezzel légkondicionálási költségcsökkentési) céllal déli épületoldalra ültetett lombhullató facsoport az árnyékoláson túl párologtatásával is klimatizál, azaz hűt. E mellett szén-dioxidot köt meg és oxigént szabadít fel, visszatartja a lehulló záporvizet és lelassítja annak lefolyását, így eróziót gátol, a por és a mérges gázok megkötésével tisztítja a levegőt, zajt csökkent, esztétikai élményt nyújt, nyugtat és pszichés örömöt is szerez, stb.

A Zöld Város megközelítés e komplex hatásokat együttesen, integráltan veszi figyelembe, koordinálva a város/projekt elvárásait az ökológiai lehetőségek figyelembe vételével. Példaként a 2. táblázatban a növényzet városi klímára gyakorolt pozitív hatásait láthatjuk összefoglalva, különböző szempontok szerint. A növényzet szerepének ilyen módon való feltárása a laikusok számára is értelmezhető.

A 4. alapelv: Interdiszciplinaritás
Minthogy az igazi zöld, a "Z-vitamin" sok szerteágazó területen fejti ki hatását, a tervezési, kivitelezési és gondozási-fenntartási feladatok során interdiszciplináris megközelítést alkalmazunk: a tervező csapatba táj- és kertépítészek mellett az adott projektben érintett speciális tudományterületek szakértői is meghívást kapnak, sőt ha a projekt engedi, a majdani zöldfelület használóit, a lakókat, az ott élőket is részvételre buzdítjuk a tervezés, kivitelezés és gondozás folyamatában.

Forrás: Green City, Makeosz

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK