Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Akácfa kerti bútorok ápolása

Akácfa kerti bútorok ápolása

Szép Házak
Az akácfából készült, szép kerti bútor megfelelő karbantartás nélkül is évtizedekig bírja a megpróbáltatásokat. Ha viszont vesszük a fáradságot és megfelelő szerekkel ápoljuk, nem csupán egy életre szólnak, még unokáink is használhatják.
Az akácfa jó néhány tekintetben egyedülálló az európai fafajok között. Vegyszeres kezelés nélkül is kiemelkedő tartóssága miatt, különösen környezetbarát anyagnak tekinthető. Az akácfa kerti bútorokat akár egész évben a szabadban tarthatjuk, így is jól megőrzik alakjukat, nem repedeznek, nem vetemednek, nem korhadnak. Köszönhető ez többek között az akácfa rendkívüli tömörségének.

Az akácfa egyik legjobb referenciája az alföldi tájakon gyakori gémeskút, mely óriási igénybevétel mellett, az időjárás minden viszontagságának kitéve is akár több mint 100 éves kort érhet meg. Az akácfa természetes állapotában gomba elleni védelmet nyújtó (fungicid) vegyületet tartalmaz. Ennek a dihidrorobinetin nevű, flavonid típusú anyagnak köszönheti sárgás színét és hosszú élettartamát.


Így ápoljuk akácfa kerti bútorunkat


A kerti bútorokat egy nyári szezon alatt legalább egy alkalommal, tanácsos újraolajozni vagy viaszolni. Ideális, ha ez az alkalom a szezon végére esik, így az ápoló szerek nyugodtan beivódnak a fa pórusaiba, a perzselő nap nem szárítja ki. Ha ez elmarad, a felületen szürkés ezüstös patinaréteg jelenik meg, mely a megfelelő ápoló- és felújító anyagokkal könnyen eltüntethető. Megfelelő gondozás esetén a bútor színe egyre érettebb, melegebb lesz. A patina nem rontja a bútor egyéb tulajdonságait, ezért egyes országokban kifejezetten kedvelik az ezüstös színt és ezzel megspórolják a karbantartást.


Ha az akácfa kerti bútor megjelenését frissítenénk, vizes vagy oldószeres falazúrokat csak lenolajos alapozás után érdemes rákenni, ettől gyakorlatilag tökéletesen vízhatlan lesz a bútor. Ha olajat használunk bútorápoló gyanánt, lehetőleg színezettet válasszunk, mert ez kiemeli az akácfa természetes tónusait.

A bútorápoló olajat ecsettel hordjuk fel egy vagy két rétegben, lehetőleg hűvös helyen vagy árnyékban, majd 10 perc beszívódás után a felesleget töröljük le, különben ragacsos marad a felület. Ha a bútor felülete elkoszolódott, könnyen megtisztíthatjuk, egy enyhe P-220-as szemcsenagyságú csiszolópapírral.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK