Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Bambusz-hangulat

Bambusz-hangulat

Szép Házak
Nem csak a japán típusú kertekben mutatnak jól, az egyszerű kerteket is megbolondíthatja a szélben susogó, kecsesen ringatózó bambuszok hangulata. A kertünket egész évben díszítő bambuszok nagyszerűségének titka végtelen felhasználhatóságukban, gyors növekedésükben, egyszerű kezelhetőségükben, igénytelenségükben rejlik.
A kertészetekben kedvünkre válogathatunk a különböző méretű (alacsony, törpe, normál) és levélzetű (színes levelű) bambusz fajták közül. Hazánkban értelemszerűen válasszunk a fagy- és hidegtűrő fajtákból.

A bambusz származása


A bambuszok az egyszikűek (Monocotyledones) osztályába, ezen belül a pázsitfűfélék (Gramineae) családjába tartoznak, a bambuszfélék (Bambusoidae) alcsalád tagjai. Eredetük felkutatását a botanikusok már az 1900-as évek elején megkezdték, mely során megállapították, hogy a bambuszok ősibbnek tekinthetők a pázsitfűfélék egyéb tagjaihoz képest.


A bambusz jellemzői


A legtöbb faj néhány száz évvel ezelőtt Kelet- és Dél-Ázsiából kertült be Európába. A trópusi, szubtrópusi eredetű, ma élő bambuszok kitűnően érzik magukat a mérsékelt éghajlaton, a téli fagyoknak is ellenállnak. Egyedül a fiatal tövek védelmére érdemes ügyelni a tél folyamán. Erre a növények avarral, szalmával, faforgáccsal való takarása a legmegfelelőbb mód. A bambuszok levélváltása az év során folyamatosan történik, így egész évben csodás elemei lehetnek kertünknek.

A bambuszok hosszú életű, rugalmas, fásodó szárú, rendkívül változatos növények. Morfológiailag nagyon sokszínűek, hajtásrendszerük igen komplex, ágstruktúrájuk változatos, rizómarendszerük összetett. A bambuszok örökzöld növények: levélváltásuk fokozatosan történik az év során, de tavasszal és ősszel a legintenzívebb.

Forrás: Plantart

A legtöbb bambusznak, a füvekre jellemző sok, ízekre tagolódó hengeres, üreges, egyenesen álló szára van, mely bizonyos fajtáknál lehet tömött, liánszerű habitusú, lelógó vagy felkúszó. Fajra jellemző színű, nagyságú és alakú leveleik a bambusz ágacskáin fejlődnek.

A rizómák, azaz földalatti hajtásaik alkalmasak a különböző nemzetségek elkülönítésére, sajátos jegyeik miatt. Ezekből fejlődnek ki a rügyek, melyekből a föld feletti hajtások nőnek ki.

A bambusz beszerzése, alkalmazása


A bambusz vásárlása előtt tervezzük meg, a kert mely részébe, milyen mennyiségben, milyen fajtát (fajtákat) kívánunk ültetni. Alkalmazhatjuk őket egyedül álló szoliterekként, csoportosan sövényként, szélfogóként, térelválasztóként, bambuszkerítésként, de akár egy kisebb bambuszligetet is alkothatunk belőlük. Helyezhetjük őket konténerekbe, nagyméretű cserepekbe is, így akár a teraszon is nevelhetjük őket.


A bambusz ültetése


A bambusz ültetése során vegyük figyelembe, hogy nagy kiterjedésű gyökérzetük számára megfelelő területre helyezzük a növényeket. Az ültetéskor a bambuszokat óvatosan, földlabdájukkal együtt kell kiemelni a konténerből, cserépből. Legegyszerűbb, ha a konténer vagy cserép szétvágásával kezdjük a műveletet. A bambuszok földlabdájának kétszerese legyen az ültető gödör mélysége, aljába helyezzünk az ültetés előtt néhány marék szerves trágyát, komposztot. A beültetés után bőséges vízzel öntözzük meg növényeinket. A bambusz gyökerek növekedésének kordában tartására különböző módszerek állnak rendelkezésünkre. A legegyszerűbb ezek közül, ha ültetés előtt valamilyen ellenálló anyagból (pl. műanyag, acél, beton, terméskő) határoló árkot készítünk az ültető gödör köré.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK