Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Bazsalikomot a kertbe!

Bazsalikomot a kertbe!

A bazsalikomot a mediterrán országokban már több mint négyezer éve termesztik, ennek a napjainkra világszerte megtalálható növénynek nagyjából 150 fajtája ismert. Ezek közül a legismertebbek a kerti-, a bíborvörös-, a citrom-, a görög-, az indiai- és az afrikai bazsalikom.

Magról vetés


A bazsalikomot állandó helyre vetéssel szaporítjuk. Ilyenkor legfontosabb a jó vetőágy készítése. A talajt tisztítsuk meg a gyomoktól, a magvak vetéséhez a morzsás szerkezetű, megülepedett talajfelszín szükséges. A magok vetésének április vége, május eleje az optimális ideje, de a nyár folyamán bármikor megtehetjük azt. A vetés mélysége 0,5-1 cm legyen.


Évelő bazsalikomok


Az évelő bazsalikomok leggyorsabban és legjobban dugványról szaporíthatók, melyeket áprilisban vághatunk az anyanövényekről. Tartásukhoz a többi fajtához hasonlóan magas hőmérséklet és sok fény kell, melyet télen is biztosítanunk kell számukra. Fontos, hogy folyamatosan pótoljuk a talaj tápanyagtartalmát, erre a szerves trágyák a legmegfelelőbbek. A növényeket mindig megfelelő méretű edényekben tartsuk, optimális, ha félévente-évente átültetjük őket.

Gondozás


A folyamatos gyomirtás az egész tenyészidőszak alatt elengedhetetlen. Kerti olló segítségével metszhetjük formára, a konyhában felhasznált leveleket is ezzel vágjuk le, bár legjobb, ha nem külön, hanem egész hajtásokat vágunk. Ennek hatására új, zsenge hajtásokat fog hozni. Ültetéskor, cserépben való tartáskor is fontos, hogy fényben gazdag helyre kerüljön, ennek hiányában ugyanis megnyúlik, aromája csökkenhet. Bőségesen és rendszeresen öntözzük.

A bazsalikomokat helyrevetéssel is nevelhetjük, ilyenkor fontos a magvetés időpontjának körültekintő megválasztása. Mivel fagyérzékeny növény a májusi fagyok idején legjobb, ha fóliával takarjuk őket. A növénykéket balkonládákban, cserepekben is termeszthetjük, ennek előnye, hogy éjszakára fagymentes helyre vihetjük az edényeket, váltogathatjuk a helyüket.


A legelterjedtebb típusok


Kerti bazsalikom, mediterrán bazsalikom (Ocimum basilicum)
Bíborvörös bazsalikom (Ocimum basilicum var. purpurascens)
Citrom bazsalikom (Ocimum basilikum var. citriodorum)
Bokros bazsalikom, görög bazsalikom (Ocimum basilikum var. minimum)
Indiai szent bazsalikom (Ocimum tenuiflorum)
Afrikai bazsalikom (Ocimum kilimandscharicum)

A kerti bazsalikom a világon leginkább elterjedt és termesztett faj. Jól viseli a mérsékelt égövi klímát is, termesztése azonban csak a késő tavaszi hónapoktól lehetséges. Egyéves növény, fény- és melegkedvelő. Dúsan növekvő leveleit egész nyáron át élvezhetjük, apró, fehér virágaival díszíti kertünket.

A bíborvörös ('Purple') bazsalikomok, nevüket a bíborszínű levélzetről kapták, melyet magas antocianin tartalmuknak köszönhetnek. Virágaik rózsaszínes, lilás árnyalatúak. Aromájuk a zöld változatokhoz hasonló. Gyönyörű színével minden salátát feldobhatunk vele. Fűszeres zselék, fűszer ecetek megfestésére is használhatjuk.

A citrom ('Lemon') bazsalikom egynyári növény. Apró levelei világos, fényes, sárgászöldek. Erős citromos illatát jelentős citral tartalma adja. Virágai halványfehéresek. Érzékeny, nem tűri a hidegebb klímát, az átültetést nem kedveli. Remek fűszere lehet a halból készült ételeknek, tengeri fogásoknak, mediterrán mártásoknak.

A görög bazsalikom ('Bush') Dél-Amerikából származik, egynyári, apró méretű, zöld levelű növény, kicsi, fehér színű virágai illatosak. Különösen alkalmas ablakban tartásra, cserépbe ültetésre.


Hazánk legfontosabb fajtái


Hazánkban az 1950-es években kezdték termeszteni, az első fajta a 'Keskenylevelű' volt, melyre, a nevére is jellemző keskeny levélalak, és a bőséges magtermés volt jellemző. Később terjedt el a termesztésben az 'Alyko', az 'Eugenia' és az 'Olympos' fajta, melyeknek magas az illóolajtartalmuk, és a hozamuk is.

A díszbazsalikomok közül kedveltek a nagy-, a lilás színű- és a fodros levéltípusok, a különböző formájú és méretű levélváltozatok, melyek elsősorban nem fűszernövényként, hanem díszítő hatásuk miatt jelentősek.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK