Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Bazsalikomot a konyhába

Bazsalikomot a konyhába

Szép Házak
A bazsalikom fűszeres aromájú, kellemesen illatos, jellegzetesen pikáns ízű fűszernövény, melyet magas illóolajtartalmának köszönhet. A friss, ropogós levelekben szinte érezni a mediterrán nyár ízeit, nem hiányozhat egy fűszerkert tulajdonos kertjéből sem.

Felhasználás, gyógyhatás


A kerti bazsalikom régóta termesztett és használt gyógy- és fűszernövény. A növények legfontosabb hatóanyagai a különböző illóolajok, de tartalmaznak cseranyagokat, di-, tri- és szeszkviterpéneket, flavonoidokat, keserűanyagokat és szerves savakat, valamint C-vitamin tartalmuk is jelentős.

A népgyógyászat számos betegség kezelésére használta, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása évszázadok óta ismert. Napjainkban étvágyjavító-, köhögéscsillapító-, torokgyulladás elleni-, vizelethajtó- és tejelválasztó teakeverékek alkotórészeként találkozhatunk vele. Szeszes kivonat is készülhet belőle, melyet a torokgyulladás elleni szájvizek tartalmaznak.


A bazsalikom gyógyhatásai: antidepresszáns, antiszeptikus, baktériumölő, fájdalomcsillapító, frissítő, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köptető, lázcsillapító, vérnyomáscsökkentő. Használják feszültség és nyugtalanság ellen, fejfájásra, migrénes fejgörcsökre, izomlázra, izomhúzódásra, emésztésserkentőként, étvágyjavítóként, horzsolásos sérülésekre, rovarcsípésre. A 'Holy Basil' fajtát alkalmazzák a vércukorszint csökkentésére, ezért cukorbetegeknek is ajánlott fogyasztani.

A növényből készült tea feszültségoldó, nyugtató hatású, mely evés előtt elfogyasztva étvágyserkentő, étkezés után pedig fokozza a gyomornedvek működését, így elősegítve az emésztést. Este, elalvás előtt segíti az elalvást, megnyugtat.

Illóolaja


A bazsalikom illóolajának különböző külső alkalmazási lehetőségei ismertek. Horzsolásokat, zúzódásokat, rovarcsípéseket dörzsölhetünk be vele, az illóolajat mézzel elkeverve a viszkető bőrre kenhetjük. Nyugtató hatása miatt az aromaterápiában is jelentős, vagy a fürdővízbe is keverhető. Megfázásos megbetegedések során gőzölés során ajánlott a főzetbe 1-2 csepp bazsalikom illóolajat is csepegtetni. Masszázsolajakat is kiegészíthetünk vele.

Szárított bazsalikom


A levágott friss hajtásokat azonnal szárítani kell. A bazsalikomok szüretelésének elvégzésére két alkalom a legideálisabb. Az első vágás az első virágzatok megjelenésével essen egy időpontba, a második a kora őszi fagyok beállta előtti időszak legyen. A szárítás mindkét esetben szellős, napfénytől védett helyen történjen.


A megszáradt hajtásokat, melyek a leveleken kívül tartalmazhatják a virágzati részeket is, morzsoljuk le, majd száraz zsákokban, edényekben tároljuk. A bazsalikom illat- és zamatanyagai miatt nagyon érzékeny fűszernövény, a szárított termék, az illóolaj-tartalom jelentős csökkenése miatt tartósan nem tárolható.

Bazsalikom a konyhában


Jellegzetes, szegfűszegre emlékeztető illata miatt kedvelt fűszer a konyhában, közismert ételízesítő. Nagyon jól illik minden paradicsomos ételhez, a mediterrán gasztronómia egyik alapvető fűszernövénye. Fontos ízanyag a halkonzervekben, valamint üdítőkben és likőrökben is alkalmazzák. Fűszerezhetjük vele a sült húst, a sült zöldségeket, megbolondíthatja a főzelékeket, zöldségkrémeket. Frissen alkalmazzuk, ne süssük együtt az étellel, a főzés során ugyanis elveszti aromáját.


Ha bazsalikom, akkor pesto


A pesto Olaszország híres étele, szinte gyűjtőfogalom, a bazsalikom kulináris dicsérete, mely olívaolaj tartalma miatt megőrzi a bazsalikom aromáját. A Liguria vidékéről származó pesto tehát egy szósz, neve a „pestu” szóból ered, melynek jelentése szétzúzott.


A pesto alapváltozata pontosan öt összetevőből áll. Mozsárban zúzzunk össze két csokor szárától elválasztott bazsalikomlevelet, öt evőkanál jó minőségű, extraszűz olívaolajat, két evőkanál fenyőmagot, nyolc-tíz gerezd fokhagymát és tíz dkg parmezán- vagy juhsajtot, ízesítsük sóval, borssal, esetleg friss citrom levével. Hűtőben nagyjából egy hétig tárolható, de garantált, hogy –ha csak nem készítettünk nagyon nagy mennyiséget- már a készítés napján el fog fogyni.

A pesto legnagyobb előnye, hogy szinte lehetetlen elrontani és az alapreceptet rengeteg más hozzávalóval is kiegészíthetjük. Adhatunk hozzá paradicsomot, diót, kesudiót, feldobhatjuk petrezselyemmel, oregánoval, kakukkfűvel. Az egyszerű salátákat és az olasz konyha fő alapélelmiszerét, a tésztákat is fenségessé teszi, a capri saláta elengedhetetlen része. Keverhetjük túrókrémekbe, kőrözöttekbe, vagy akár puha kenyérdarabokat bele mártogatva is fogyaszthatjuk.



Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK