Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A bor hatásai

A bor hatásai

Szép Házak
A szőlő az emberiség egyik legrégebbi kultúrnövénye, termesztése több mint 6000 éves múltra tekint vissza. Ekkor még jóval felülmúlta gazdasági szerepét: isteni nedűként fogyasztották a szőlőszemekből kinyert levet.

Egy pohár bor az egészségért


A mérsékelt és minőségi borfogyasztás jótékony hatását kutatások is bizonyítják: elsősorban a szívbetegségek kialakulásának esélyét csökkenti, de egyéb pozitív hatásai is ismertek. Napi 2 dl minőségi, száraz bor fogyasztása csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét, mely két faktor az érelmeszesedések legnagyobb ellensége. A szőlő vértisztító és idegerősítő hatása kiemelkedően jó.


A bor összetétele


A borban nagy mennyiségben találhatóak szerves- és szervetlen savak, alkohol, antioxidáns tulajdonságú anyagok, ásványi anyagok, fontos enzimek, cseranyagok, tanninok, színanyagok, pektin, illat- és zamatanyagok. Antioxidánsok közül megemlítendők a vitaminok, köztük is az A- és a C-vitamin, valamint a flavonoidok.


A borban előforduló ásványi anyagok mennyisége és összetétele nagyban függ a termesztő terület talaj- és kőzet típusától. A borban előforduló legfontosabb vegyületek a bór, a kálium, a kalcium, a klór a magnézium, a nátrium, a vas. Savak közül legnagyobb mennyiségben a borkősav, kisebb mennyiségben az almasav, a borostyánkősav, a tejsav és az ecetsav található a borban.


Az antioxidánsok elsősorban a szőlő bogyók héjában, kisebb mennyiségben a magban, a kocsányban és a bogyóhúsban vannak. A héjon erjesztett vörösborok antioxidáns-tartalma különösen magas.

Szőlőmagolaj


A szőlőmagból készített olaj hazánkban még nem igazán ismert, a nyugati országokban, elsősorban Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban azonban előkelő szereppel bír.


A hidegsajtolással előállított szőlőmagból készített koleszterinmentes olaj rendkívül értékes összetevőkből áll. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns anyagokat, bioaktív anyagokat, telítetlen zsírsavakat és klorofillt. A benne található zsírsavak közül linolsav-tartalma kiemelkedő.

Forrás: Nyáguj Csongor

A könnyen emészthető olaj javítja a látást, megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti az erek falát, jótékony hatással van a vér koleszterinszintjére. Gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét, lassítja a test öregedési folyamatait.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK