A bor hatásaiA szőlő az emberiség egyik legrégebbi kultúrnövénye, termesztése több mint 6000 éves múltra tekint vissza. Ekkor még jóval felülmúlta gazdasági szerepét: isteni nedűként fogyasztották a szőlőszemekből kinyert levet.
Egy pohár bor az egészségértA mérsékelt és minőségi borfogyasztás jótékony hatását kutatások is bizonyítják: elsősorban a szívbetegségek kialakulásának esélyét csökkenti, de egyéb pozitív hatásai is ismertek. Napi 2 dl minőségi, száraz bor fogyasztása csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét, mely két faktor az érelmeszesedések legnagyobb ellensége. A szőlő vértisztító és idegerősítő hatása kiemelkedően jó. A bor összetételeA borban nagy mennyiségben találhatóak szerves- és szervetlen savak, alkohol, antioxidáns tulajdonságú anyagok, ásványi anyagok, fontos enzimek, cseranyagok, tanninok, színanyagok, pektin, illat- és zamatanyagok. Antioxidánsok közül megemlítendők a vitaminok, köztük is az A- és a C-vitamin, valamint a flavonoidok. A borban előforduló ásványi anyagok mennyisége és összetétele nagyban függ a termesztő terület talaj- és kőzet típusától. A borban előforduló legfontosabb vegyületek a bór, a kálium, a kalcium, a klór a magnézium, a nátrium, a vas. Savak közül legnagyobb mennyiségben a borkősav, kisebb mennyiségben az almasav, a borostyánkősav, a tejsav és az ecetsav található a borban. Az antioxidánsok elsősorban a szőlő bogyók héjában, kisebb mennyiségben a magban, a kocsányban és a bogyóhúsban vannak. A héjon erjesztett vörösborok antioxidáns-tartalma különösen magas. SzőlőmagolajA szőlőmagból készített olaj hazánkban még nem igazán ismert, a nyugati országokban, elsősorban Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban azonban előkelő szereppel bír. A hidegsajtolással előállított szőlőmagból készített koleszterinmentes olaj rendkívül értékes összetevőkből áll. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns anyagokat, bioaktív anyagokat, telítetlen zsírsavakat és klorofillt. A benne található zsírsavak közül linolsav-tartalma kiemelkedő. Forrás: Nyáguj Csongor A könnyen emészthető olaj javítja a látást, megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti az erek falát, jótékony hatással van a vér koleszterinszintjére. Gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét, lassítja a test öregedési folyamatait. Címkék:
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK |
KATEGÓRIÁK » Legolvasottabb
Legfrissebb
01 | Citromfa a szobában Nyáron a szabadban, télen a szobában. A citromfa gondozása ennél kicsit bonyolultabb, de látványos szobanövényként mindenképpen érdemes rá gondolni. »
FACEBOOK » CÍMKEFELHŐ »
Transzparencia
A balaton-parti nyaralónál a kő mellett nem hiányozhattak a faburkolatok sem, részint burkolatk... |
|
||||||