Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Borral készült ételek

Borral készült ételek

Szép Házak
Ki mondta, hogy a bort csak inni lehet? A következő receptek bebizonyítják, hogy a gasztronómia igen sok fogásban alkalmazza az isteni nedűt. A borleves régóta kedvelt a magyar konyhában, de a borfagylaltot is próbáljuk ki.

Borleves


Hozzávalók: 5 dl fehérbor, 5 dl víz, 100g porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 5 tojás sárgája, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál liszt

A vizet 2 dl borral, a fahéjjal és az őrölt szegfűszeggel felforraljuk, majd hozzáöntjük a maradék bort. A tojás sárgákat a cukorral és a liszttel habosra keverjük, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett a borhoz adjuk, míg be nem sűrűsödik.


Borhab


Robotgépben habosra keverünk 3 egész tojást, 100g porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral, hozzáöntünk 5 dl fehérbort, ízlés szerint fahéjat és addig habosítjuk, míg habos nem lesz. Közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el, hogy a hab ne essen össze. Lehűtött boros poharakban, szőlőszemekkel és fahéjjal megszórva tálaljuk.


Borkocsonya


Egy csomag feloldott zselatinport habverővel cukrozott vörösborba keverünk. 1 narancs levét és leszerelt héját a borhoz adjuk, majd boros poharakba töltjük, és a hűtőbe tesszük néhány órára. A poharak aljába szórjunk szőlőszemeket, vagy bármilyen más gyümölcsöt. Tálalásnál díszíthetjük narancsszeletekkel.


Borfagylalt


Felforralunk egy üveg bort, majd hozzáadunk 100g porcukrot és egy csomag vaníliás pudingot, az egészet habverővel összekeverjük, felforraljuk. Amint kihűlt hozzáadunk 2 dl keményre vert tejszínt. Fagylaltkészítő gépbe, vagy rögtön a mélyhűtőbe tesszük. A borfagyiba tehetünk félbe vágott szőlőszemeket, ízlés szerint őrölt fahéjat.


Borban párolt aszalt gyümölcsök vaníliafagyival


Forraljunk fel fél liter száraz borban 400g aszalt gyümölcsöt. Választhatunk szilvát, meggyet, vörösáfonyát, epret: mind jól illik a borhoz. Adjunk a gyümölcsökhöz ízlés szerint fahéjat, reszelt citromhéjat és 3 evőkanál cukrot. Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le a gyümölcsöket. Tálaljuk 1-1 gombóc vaníliafagyival, de a fahéj fagylalt is jó választás lehet. Díszítsük friss menta levelekkel, narancsszelettel.


Borecet


A borecet elkészítéséhez használhatunk fehér- és vörösbort is. Nagyméretű befőttesüvegbe öntsünk 1 üveg alacsony kéntartalmú vagy kénmentes bort és 1 liter ecetet, majd keverjük össze. Az ecet az erjedést fogja segíteni. Az üveget rakjuk meleg helyre, a tetejét ne zárjuk le teljesen, legjobb, ha konyharuhával letakarjuk. Néhány hétig, folyamatos kóstolás mellett, finom borecetet fogunk kapni, melyet, ha elkészült tartsunk hűvös, sötét helyen, ahol két-három hónapig tovább erjedhet.


Tippek a maradék bor felhasználására


Ahelyett, hogy a ránk maradt egy-egy pohár bort kiöntetnénk, használjuk fel a konyhában. A bort jégkockatartókba öntve, bármikor felhasználhatjuk, amikor szószhoz, mártáshoz nincs szükségünk egy egész üvegnyire.

Forrás: Lévay György



Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK