Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Dísznövények kora őszi ápolása

Dísznövények kora őszi ápolása

Szép Házak
Szeptemberben metsszük és ültessük az örökzöld fákat, bokrokat. Minden hagymával szaporítható dísznövényt átültethetünk, hogy télre megerősödjenek és meggyökeresedjenek. A terasz és balkonkerteket öltöztessük csodás őszi színekbe a krizantémokkal, erikákkal.

Örökzöldek


A fiatal tűlevelű fák át- és elültetésére a szeptember a legalkalmasabb. A fákat földlabdával együtt ültessük egy annál valamivel nagyobb méretű, tőzeggel dúsított ültetőgödörbe. A frissen ültetett növényeket rendszeresen öntözzük a gyökeresedés miatt. Ültetés után takarjuk a talajt nedves tőzeggel, hogy minél kevesebb legyen a vízveszteség, illetve a gyökeresedés serkentése érdekében.


Az örökzöld sövények metszésének is most van itt az ideje. Az erőteljesebb hajtásokat metszőollóval vágjuk le, mielőtt elkezdenénk formára nyírni a sövényt. A sövénymetszés legegyszerűbb eszköze a kézi sövényvágó olló, de már elektromos, sőt benzinnel működő eszközök is rendelkezésünkre állnak.


A kúszóvények néhány év alatt befuthatják az egész kerítést, falat. Ritkításukat legjobb, ha kézzel végezzük, az eltávolított hajtásokból új növényeket kaphatunk. A borostyánt és a vadszőlőt ilyenkor dugványozzuk. A dugványokat nedves, humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajjal feltöltött ültetőládákba, cserepekbe ültessük. A dugványokat ne tegyük közvetlenül napfényre, félárnyékos, árnyékos helyen tudnak a legszebben fejlődni.


Évelők, hagymások


Az elvirágzott évelőket, hagymásokat augusztus végétől lehet átültetni és szétosztani, ilyenkor még elég idejük marad a begyökeresedésre és megerősödésre a téli fagyok beálltáig. Az ültetés után a talajt nedves tőzeggel, komposzttal takarjuk le, majd öntözzük be alaposan a területet.


A liliomfélék hagymáit meleg, napos helyre, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük. Az ültetési mélység a hagymák méretének három, négyszerese legyen. Ha a talaj nagyon tömör, homok és tőzeg keverékével javíthatunk rajta. Ültetés után a takarjuk a talajfelszínt érett komposzttal.


Terasz- és balkonnövények


A teraszon, balkonon tartott dísznövényeket rendszeresen öntözzük és hetente egyszer, nitrogénben gazdag trágyával tápoldatozzuk, hogy minél tovább gyönyörködhessünk bennük. Az elnyílt virágokat néhány naponta távolítsuk el, hogy újabb bimbók nőhessenek. A kora őszi fagyoktól megvédhetjük a balkonládákban tartott növényeket, ha a növényekre fóliát vagy vásznat terítünk éjszakára. Az Ericat világos helyen tartsuk és öntözzük rendszeresen, így hónapokig nyílhatnak kis rózsaszín virágai. A krizantém nagy mennyiségű vizet igényel a szép és folyamatos virágzáshoz. A napos, szélvédett helyet kedveli a legjobban. Öntözéskor és trágyázásnál is ügyeljünk, hogy a leveleket ne érje a víz vagy a tápoldat.

Szobanövények


A szobanövények, ahogy egyre rövidebbek a nappalok, folyamatosan csökken a napsütés intenzitása, kevesebb öntözést igényelnek. Különösen a pozsgások, kaktuszfélék vízmennyiségét csökkentsük. A karácsonyi kaktusz öntözését is fokozatosan mérsékeljük, annak érdekében, hogy télre virágot hozzon. Tartsuk a növényeket napos párkányban, de amíg tart a jó idő a teraszon is maradhatnak, estére azonban érdemes bevinni őket.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK