Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Emelt ágyás zöldségtermesztésre

Emelt ágyás zöldségtermesztésre

Szép Házak
Az emelt ágyások számos előnnyel járnak. Ezek közül talán az egyik legfontosabb, hogy viszonylag kis területen is sok növény termesztésére lehetőséget nyújtanak, a bennük termesztett növények gyorsabban, egészségesebben növekednek.

Az emelt ágyás előnyei


A magas ágyak esetében munkavégzés során nem kell mélyen hajolgatni, az emelt ágyak gondozása kényelmesebb, egyszerűbb. A növények nincsenek kitéve a taposás veszélyének, valamint a kártevők száma is jóval alacsonyabb. Több csapadék esetén a talaj itt nem válik vizenyőssé, nem keletkezik pangó víz.


Az emelt ágyak különböző réteganyagainak korhadása által keletkező hő következtében a termesztett növények gyorsabban növekednek, a felhasznált komposzt és termőföld miatt igen termékenyek. A felhasznált termőföld összetételét –a szabadföldi termesztéssel ellentétben- mi határozzuk meg.


Az emelt ágyás készítése


Az emelt ágyak készülhetnek sima felületű, vízálló fadeszkákból vagy gömbfákból, téglából, terméskövekből. A szükséges faanyagot legjobb, ha már vásárláskor méretre vágatjuk, ezért vétel előtt vessük papírra terveinket. Vásárolhatunk előre csomagolt, otthon egyszerűen összeszerelhető ágyásokat is. Mivel a betöltött talajkeverék súlya igen nagy, fontos, hogy az ágy kerületének megfelelően méterenként egy támasztékot használjunk, ezzel biztosítva a magas ágy stabilitását.


Az emelt ágyások megfelelő mérete a nagyjából 100-150 x 200 cm. Alapvető, hogy ágyás minden oldalról könnyen megközelíthető legyen, az ágyások köré érdemes járófelületet tervezni. A magas ágyak ideális magassága 40-60 cm

Az ágyások aljába helyezhetünk fémhálót vagy műanyag borítást, amely megakadályozza a talajlakó állatok bejutását. Az emelt ágyásokba kerülő anyagok alulról felfelé haladva, a lomb és fahulladék, gyeptéglák, komposzt, talaj és komposzt keveréke. A rétegek folyamatos süppedése miatt a magas ágyakat rendszeresen fel kell töltetni.

Zöldségtermesztés az emelt ágyakban


Mivel a magas ágyak igen termékenyek, egymást folyamatosan váltó zöldségeket tervezzünk. Az zöldségféléket vethetjük magról, majd azok lekerülése után ültetésre kerülhetnek a palántás növények.


Zöldségtermesztés a hidegebb időszakban


Az emelt ágyásokat tetővel kiegészítve igazi kis melegházakat kaphatunk, melyek lehetővé teszik a kora tavaszi vagy késő őszi zöldségtermesztést is. A tető fakeretbe foglalt üveg vagy e célra megfelelő műanyag lemez legyen, melyet akár rögzíthetünk is a magas ágy hátuljához a könnyebb kezelhetőség miatt.


Emelt ágyások a tetőn


Mivel a magas ágyak talaját mi magunk alakítjuk, nincs szükség az alaptalaj meglétére. Az emelt ágyakat a tetőn, teraszon, verandán is létrehozhatjuk, remek megoldást jelentenek mindenki számára, aki nem rendelkezik saját kert résszel.


A tetőkerteken kialakított emelt ágyásokban történő zöldségtermesztés a közösségi kertészkedés egyik legjobb formája.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK