Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Fagyöngy, amely alatt kötelező a csók

Fagyöngy, amely alatt kötelező a csók

Gátfalvi Boglárka
Az amerikai filmekből jól ismert szokás, hogy karácsonykor egy csokor fagyöngy alatt kell váltani egy csókot. Egy angolszász hagyomány szerint, aki ezt megteszi, szerelme örökké fog tartani. A fagyöngy viszont közel sem csak az ünnep díszítésére szolgál.

A fagyöngy származása


A fagyöngy az egyik legősibb gyógynövény, már az ókorban alkalmazta Hippokratész és Galenus. A kelta hagyomány mágikus erejű növénye volt. Caius Plinius Secundus római természettudós "Mindent Gyógyító"-nak nevezte. A középkorban a kelések és a sebek gyógyítására használták. A kereszténységben a fagyöngy a béke jele lett. A fagyöngy mai fontossága a húszas évekre vezethető vissza, amikor Rudolf Steiner felismerte benne a rák lehetséges gyógyszerét.
 

A fagyöngy jellemzői


A fehér fagyöngy (Viscum album) a fakínfélék (Loranthaceae) családjába tartozó, több mint ezer fajt számláló, egész Európában elterjedt félélősködő, kétlaki, örökzöld növény. Villás ágrendszere 40-150 cm átmérőjű gömb alakot alkot. Levelei zöldessárgák, bőrneműek és mindkét oldalán légzőnyílások helyezkednek el. Virágai télen nyílnak és február-márciusban termékenyülnek meg.


Termése fehér, ragadós bogyó. A magvait a madarak hordják szét a bogyó elfogyasztásával, mely később megtapad a fák ágain. Semmilyen más körülmények között nem csírázik. A csíranövény szívógyökerei áthatolnak a kérgen és elszívják a tápanyagot. Szinte minden fafajon képes megtelepedni, kivéve a tölgyfákat, azonban hazánkban csak a hozzá hasonló sárga bogyójú fakín (Loranthus europaeus L.) élősködik még. Leggyakrabban puhafájú fajokon nő, legfőbb gazdanövényei az almafa, a nyárfa, a fűzfa és az akácfa.
 

A fagyöngy élettani hatásai


A növény flavonoidokat, nyálkát és fehérjét tartalmaz. Összetevői serkentik az endorfinok, a természetes hangulatjavítók és a fájdalomcsillapítók termelését a szervezetben. Fő hatóanyaga a lektin, amely erősíti az immunrendszert. Sejtosztódás gátló hatásának is köszönheti, hogy a rákos betegek életminőségének megőrzésében és javításában is alkalmazzák.


Más előnyös tulajdonságai is vannak. Teája vérnyomás szabályozó és érvédő hatású. Fontos hatása van még a hormonháztartásra, vérzéscsillapító és görcsoldó is. Teáját nem forralással, hanem félnapos, hideg vízben való áztatással kell elkészíteni. Készül még belőle tiktúra, friss lé és kenőcs is. Fontos tudni, hogy a bogyók enyhén mérgezőek, allergiás tüneteket okoznak, de viszonylag nagy mennyiséget kellene elfogyasztani belőlük ahhoz, hogy az ember egészségére károsak legyenek.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK