Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Fenyőkéreg mulcs

Fenyőkéreg mulcs

Szép Házak
A fenyőkéreg mulcs – vagy más néven fakéreg mulcs – takarásnak több ismert funkciója van. Leterítése előtt a talajt megfelelő vegyszeres gyomirtással tisztítsuk meg a tarackoló évelő gyomnövényektől (pitypang, mezei acat, lóhere), mert a kéreg alól kihajtanak.

fenyőkéreg mulcs funkciói


fenyőkéreg mulcs – vagy más néven fakéreg mulcs – takarásnak több ismert funkciója van. Az első a gyomelnyomó képessége. A fenyő mulcs borítás elsősorban a magról kelő gyomok ellen hatásos. 


A fenyőkéreg mulcs réteg leterítése előtt a talajt megfelelő vegyszeres gyomirtással tisztítsuk meg a tarackoló évelő gyomnövényektől (pitypang, mezei acat, lóhere), mert a kéreg alól kihajtanak.

A fenyőkéreg másik hasznos tulajdonsága, a nedvességmegtartó képessége. A kellő vastagságban (5–7 cm) leterített fakéreg mulcs, csökkenti a talaj nedvességtartalmának párolgását, így csökkenthetjük az öntözések gyakoriságát. 

A fenyő mulcs nem csak a szabadban, hanem a lakásban vagy a ház körül is használható. Balkonládák, dézsás és cserepes szobanövények földjét boríthatjuk vele, így az öntözés jótékony hatása nem vész el olyan gyorsan, ráadásul látványosabb külsőt mutat, mint a csupasz föld.


A fenyőkéreg mulcs séta- és futó utak lábkímélőbb, természetesebb borítása lehet az eddig megszokott murva helyett. Ugyanilyen megfontolásból játszótereken is egyre gyakrabban találkozhatunk a biztonságosabb mulcs alkotta felszínnel, ami az eséseket jobban tompítja, mint az eddig megszokott felületek.

A fenyőkéreg mulcs megújítása


A fenyőkéreg mulcs rétegét évenként ajánlott felülszórással megújítani. Természetes anyag lévén a bomlás elkerülhetetlen, ám ez pozitív hatásokkal jár. A fenyő mulcs növeli a talaj tápanyagtartalmát és kis mértékben savanyítja is azt, ami különösen az alacsony pH-t igénylő növényeknél kedvező, ilyenek például a Calluna, az Erica, a Hortenzia, a Magnolia, a Rhododendron, a hamisciprusok, a koreai jegenyefenyő, a kínai szúrósfenyő.

Forrás: Specialmix

Jelenleg kétféle fenyőkérget dolgoznak fel: ezek a borovi fenyőkéreg és a vörös fenyőkéreg. Gyártásuk kétféle méretben történik. Az egyik az apró szemű kéreg, mely 0,5-2 cm nagyságú, a másik a nagy szemű kéreg 2-8 cm.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK