Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Flamingóvirág, az egzotikus szépség

Flamingóvirág, az egzotikus szépség

Szép Házak
A korábban csak vágott virágként népszerű flamingóvirág szobanövényként is csodaszép. Érdemes rá figyelmet és időt áldozni.

A flamingóvirág jellegzetességei


A flamingóvirág igazi egzotikus látványosság, piros, rózsaszín vagy hófehér virágával. Szobai körülmények között is egyszerűen gondozható, világos szobában szépen fejlődik. Flamingóvirágból több fajta is létezik, de ezek közül az Anthurium andreanum a legismertebb. Hatalmas, méregzöld bőrszerű leveleivel, és piros vagy narancssárga virágaival páratlanul szép. Érdekessége, hogy valódi virágai a középen elhelyezkedő torzsa virágok, melyeket a szív alakú buroklevél vesz körbe. A flamingóvirág virága rendkívül tartós, vágva is heteken át friss és szép marad.

A növény február és július között virágzik, az év többi szakaszában pihen. Sok virágzó szobanövénnyel ellentétben a flamingóvirág elvirágzás után, zöldnövényként is nagyon látványos.


A flamingóvirág gondozása


Előfordulhat, hogy a flamingó virág virágzása elmarad. Ennek általában az az oka, hogy a növény a virágzással nagyon sok tápanyagot veszít, ezért a következő virágzáshoz már nem marad elég ereje. Figyeljünk arra, hogy megfelelő méretű cserépbe legyen ültetve a növény, kétévente egyszer pedig ültessük át nagyobba, és laza tőzeges virágfölbe. Tavasztól őszig hetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet. Ha már elég nagy a cserepe, csak a felső talajréteget kell lecserélni.

A flamingóvirágot óvjuk a tűző napsütéstől, a félárnyékos, meleg klímát kedveli. A folyamatos 20 fok az ideális számára Tavasztól őszig öntözzük rendszeresen, de télen mérsékeljük a locsolást. A kemény víz könnyen a növény kipusztulását okozhatja, ezért főként lágy vízzel öntözzük. Ügyeljünk arra, hogy a tálban vagy kaspóban ne álljon folyamatosan a víz.


A leveleket vizes ruhával vagy szivaccsal rendszeresen töröljük le, így pótolhatjuk a permetezést. Földje darabos, félig korhadt fadarabkákból, faszéndarabokból és lombföldből álljon, és ne legyen lúgos kémhatású.

Az átültetésnél legyünk nagyon óvatosak, mert a virág gyökere könnyen törik. Az első virágok aprók, a növény éveinek számával együtt nő a virágok mennyisége és nagysága. a azépen fejlett, idősebb tő harminc virágot is hozhat.

A kiszáradás és a túlöntözés egyaránt megviseli a flamingóvirágot, ilyenkor a levélcsúcsok elsárgulnak. Jó hír viszont, hogy házi kártevői nem ismertek, ezektől nem kell tartanunk.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK