Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Golgotavirág, az egzotikus szépség

Golgotavirág, az egzotikus szépség

Szép Házak
Az akár 80 méter hosszúra is megnövő golgotavirágot (Passiflora edulis), mely Argentína, Brazília és Paraguay erdeiben őshonos, sok néven emlegetik. A passion fruit, a passio gyümölcs, a maracuja, a granadilla, a pasiflora nevek mind azonosak vele.

A golgotavirág sajátosságai


A növény a szőlőhöz hasonlóan, kacsokkal kapaszkodó, kúszó szárú, liánszerű évelő. Sötétzöld, fényes, váltakozó állású levelei háromkaréjosak, felületük sima. Hatalmasra, akár 15 cm-esre is megnőhető virágainak látványával egyetlen virágot szerető ember sem tud betelni. A virágok különleges felépítéséről kapta a növény a golgota nevet.


Terméseit kívülről sárga, narancssárga héj veszi körül, belül a gránátalmához hasonló kis magokat tartalmaz. A granadilla lédús vitamin- és ásványi anyagforrásnak sem utolsó, magas C-vitamin, kálium és béta karotin tartalmának köszönhetően nem csak finom, hanem egészséges is.


Ültessünk golgotát!


A növény őshonos területein fáról, fára kúszó lián, így ültetésekor első szempont legyen, hogy tudjon mire kapaszkodni. Erre alkalmasak lehetnek a térelválasztók, az áruházakban kapható növény felfuttatók, a kerítések, a verandák, a wigwamok, lécrácsok, a paravánok, a pergolák vagy a teraszokon akár a korlátra is felfuttathatjuk őket. A támaszok az igen nagy tömegű virágok, majd azokból fejlődő gyümölcsök megtartása végett is elengedhetetlenek.

Legszebben a teljesen napos, vagy félárnyékos, jól szellőző területeken növekszik. Ültetésekor az ültető gödörbe kerüljön szerves trágya vagy humusz. Vízszükséglete minimális, a hetente egyszeri, bőséges vizet azonban meghálálja. Válasszuk a fagyálló fajtákat, de a hidegebb teleken nem árt takarni a töveket.


Passio gyümölcs a teraszon


A növényeket edényekben, dézsákban, cserepekben is nevelhetjük, de a támrendszerről, melyre felfuthat, ilyenkor se feledkezzünk meg. A teraszok korlátjain ringatózó, egész nyáron át virágzó egzotikus virágokat minden vendég meg fogja csodálni. Ha télen is szeretnénk a virágokban gyönyörködni, a cserepekbe helyezzünk lécrácsot vagy paravánt, az erre felkapaszkodó növényeket a hidegben bent nevelhetjük tovább. Ilyenkor gyakrabban öntözzük, tápoldatozzuk őket.

A Passiflora caerulea és a Passiflora incarnata


A kék golgotavirág, azaz a Passiflora caerulea a golgotavirág-félék fagytűrő, gyorsan fejlődő egyik fajtája, akár a 10 métert is elérheti. Hatalmas, kékes-lilás, illatos virágai a tavasz végétől az ősz elejéig pompával töltik meg a kertet. Narancsszínű, lédús gyümölcsei a melegebb nyarakon hazánkban is beérnek.


A Passiflora incarnata illatos virágai a fehértől a mályvaszínig minden árnyalatban virítanak a nagyméretű, sötétzöld levelekkel teli indákon. Az észak-amerikai golgotavirág alacsonyabbra, nagyjából 2 méter magasságúra nőhet, sárga színű termései miatt is kedvelt dísznövény.


Caipirinha & maracuya


Brazília nemzeti koktéljában, a  Caipirinhaban, a zöld citromot gyakran helyettesítik a Passiflora termésével. A latin-amerikai ország kedvelt édessége a maracuja mousse, amely a friss gyümölcsök belsejéből, cukorból, tejből és krémes joghurtból vagy lágysajtból készül.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK