Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Green City Magyarország

Green City Magyarország

Gólya Szilvia, Somorjai-Tamássy Zsolt
Magyarország 2010 júniusában csatlakozott az európai Green City Mozgalomhoz. Az európai Green City Mozgalom részeként a Magyar Green City kezdeményezést három csoport alkotja: a MAKEOSZ, a Green City Mozgalom és a Green City Tanács.

Magyarország csatlakozása az európai Green City Mozgalomhoz


A mozgalom magyarországi megismertetését és védnökségét a Magyar Kertépítő Vállalkozók Országos Szövetsége (MAKEOSZ) emelte a feladatai közé. Magyarország 2010 júniusában, Milánóban hatodik tagként, a Milánói Charta aláírásával csatlakozott az európai Green City Mozgalomhoz. A belépő tagországok vállalják, hogy a többi országhoz hasonlóan létrehozzák az alapokat a paradigmaváltáshoz: a növények és a zöldterületek jelenlegi hibás "költséges dekoráció" percepcióját alapos tudományos adatmegosztás, kutatások révén az "értékes gazdasági és szociális alapigény" szintjére emelik vissza.

Minden Green City tagország a városi zöldesítés terén egyfelől szabadon tevékenykedik, másfelől közös kötelezettségeinek is eleget tesz: tapasztalatait, tudását a többi tagállam szervezetével megosztja, létrehozza a saját Green City nonprofit szervezetét mely részt vesz a kutatásokban, mintaprojektekben, az oktató népszerűsítő munkát stb. végzi, és a Green City Tanácsot, mely a zöld szakma számára a téma fóruma és a közös szabályzó alkotás (policy making) színtere.
 

A Magyar Green City kezdeményezés


Az európai Green City Mozgalom részeként a Magyar Green City kezdeményezést három csoport alkotja: a MAKEOSZ (Magyar Kertépítők Országos Szövetsége) az ELCA mintájára a Green City Mozgalom hazai mentora, amely létrehívta a Green City Tanácsot, mely a zöld szakma elismert szakmai szervezeteiből áll és fő célja a Green City gondolatok mentén az egységes szakmai álláspontok kialakítása.

A Green City Tanács tagjai

MAKEOSZ

Vidékfejlesztési Minisztérium

ZÉOSZ (Zöldtetőépítők Országos Szövetsége)

MÖFÖSZ (Magyar Önkormányzati Főkertészek, Díszkertészek, Kertépítők és Parkfenntartók Szövetsége)

Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata

Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti Kar

Nyugat-Magyarországi Egyetem KKK Nonprofit Kft.

MTSZ (Magyar Tájépítészek Szövetsége), valamint a

 

Zöldebb Városokért Nonprofit Kft-t– a Green City Mozgalom hazai képviseletét, mely szervezet– közhasznú jogi személyként – a mozgalom operatív (koordináló és tudományos tevékenységet végző) szerve.

A Green City Mozgalom hazai célkitűzése

A hazai cél a települések minél hatékonyabb visszakapcsolása az ökoszisztémába, azaz élhetőbb és fenntarthatóbb városok létrehozása a települési zöldfelületek integrált és interdiszciplináris fejlesztésével. Célunk, hogy mind a települési döntéshozókat, ingatlanfejlesztőket-befektetőket, a szakmabeli kollégákat, mind a lakosságot megismertessük azzal az óriási gazdasági és humán-társadalmi haszonnal, melyek az ingyenes természeti szolgáltatásokból, más szóval a tudatos Green City alapú valódi városzöldesítésből adódnak. Célunk továbbá, hogy a fenti témakörben felhalmozott európai (benne a hazai) és tengerentúli elméleti tudás mihamarabb átkerüljön a gyakorlatba és működőképes legyen.

A környezeti fenntarthatóság témában összegyűjtött tudás gyakorlatba ültetésének érdekében megalkottuk a Green City Akkreditációs Pontrendszert©. A pontrendszert kiegészítendő ún. "útmutató kézikönyveket" fejlesztünk és vezetünk be a valódi fenntartható szabad terek tervezési segédleteként. A pontrendszer és a háttéranyagok fejlesztése modellprojektek tervezés-előkészítésén, tervezésén, kivitelezésén, fenntartásán-gondozásán valamint mérésén-értékelésén keresztül valósul meg.

E gyakorlati tevékenység mellet a valódi zöld komplex és jelentős pozitív hatásait mind szakmai mind ismeretterjesztő és oktatási fórumokon, konferenciákon népszerűsítjük. Részt veszünk a tudatos növényesítés gazdasági és szociális hatásaival kapcsolatos európai és hazai kutatásokban, s gyűjtjük a többi Green City ország tapasztalatait, hogy az eredményeket mihamarabb a napi gyakorlatba át tudjuk ültetni. Mind operatív-gyakorlati, mind elméleti-tudományos tevékenységeink során a "zöld város" alapelveit tartjuk szemünk előtt.

Forrás: Green City, Makeosz

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK