Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Gyepgondozás egész évben

Gyepgondozás egész évben

Szabó Gábor / GART Kertépítés
A gyep, legyen szó új telepítésről vagy beállt gyepfelületről, az év nagyobb részében szakszerű, folyamatos gondoskodást, odafigyelést igényel. A gyepápolás szezonja tavasszal, március hónapban kezdődik. Ekkorra tehető a tavaszi kertkarbantartások ideje, aminek során a gyep kiemelt figyelmet kap, de az év többi hónapjában is fontos a gyep gondozása.

Gyepszellőztetés


A tavasz első művelete a gyepszellőztetés, ami után a nyesedéket (száraz, elhalt részeket) minden esetben el kell távolítani. Fontos, hogy felmérjük a talaj állapotát is, mivel szükség lehet a felfagyások, tömörödött részek orvoslására.

Ha a gyep az igen elterjedt hópenésszel (gombabetegség) fertőzött, akkor megfelelő időjárás esetén azonnal védekezni kell!


Gyeptrágyázás


A gyepszellőztetés után következik a tavaszi gyeptrágyázás, aminek során lassú lebomlású, komplex, speciális gyeptrágyát juttatunk ki. Ezzel biztosítjuk a gyep számára a szezonban szükséges tápanyagokat.

Tavaszi és nyári gyepápolás


A kiritkult gyepek felülvetése március, illetve április hónapban történjen. Áprilisban már olyan ütemű a gyep növekedése, hogy az első fűnyírások is megtörténnek. Ekkor felül kell vizsgálni és be kell üzemelni az öntözőrendszereket is.

Májusban már gyakoribbak a fűnyírások, illetve a gyep öntözésre szorul. A nyár folyamán intenzív gyepfelületen, folyamatos öntözés mellett heti rendszerességgel kaszáljunk. A lekaszált füvet ne hagyjuk a területen, mert alatta a gyep berohad!


Őszi gyepápolás


Az ősz beköszöntével ritkul a kaszálások gyakorisága, a gyepet fel kell készíteni a télre. Az őszi ápolási munkák között ismét, az évben másodszor elvégezzük a gyepszellőztetést, amit speciális őszi műtrágyázás követ. Semmiképp ne szórjunk ki ősszel tavaszi műtrágyát! A tavaszi gyeptrágya a növény egész nyáron végbemenő intenzív növekedését támogatja. Ősszel a pázsit télállóságát, fagyállóságát kell megerősítenünk. A lombhullás kezdetétől gyűjtsük a lombot a gyepfelületekről, mivel az elhalt levélzet általi fedés károsítja a gyepet!

A gyomok kiszorítása a gyepből


Ha a gyepben gyomok nagyfokú megjelenését tapasztaljuk, mindenképp kérjük szakember segítségét a megfelelő kezelés kiválasztásához. Ma már rendkívül hatékony kétszikű gyomirtó szerek állnak rendelkezésre a gyomok kiszorítására, ám az ezekkel való kezelés nagy technikai fegyelmet kíván: a kezelés időpontjának megválasztása, a gyep kaszálásának gyomirtáshoz igazítása stb.

Sokaknak okoz gondot a gyep elmohásodása. Jó tudni, hogy a mohák megjelenése a talaj rossz szerkezetére, illetve a gyep gyengeségére is utalhat, ezért nem elegendő mohairtó szerek alkalmazása a moha visszaszorítására. A mohásodás okát kell megvizsgálni, és meg kell szüntetni azt.

Ha ezekben az ápolási munkákban részesítjük gyepünket, biztosak lehetünk abban, hogy sűrű, zöld pázsiton sétálhatunk!

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK