Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A gyógynövény spirál

A gyógynövény spirál

Laszli Adrienn
A gyógynövényspirál ötlete a permakultúrából ered, mely rendszer a természetben zajló ökológiai folyamatok minél teljesebb érvényesítését javasolja az ember élőhelyén, és szükségletei megtermelése során.
A gyógynövényspirál olyan spirál formájú ágyás, amely fűszerspirálként is ismert. Elsősorban kövekből és kőzúzalékból építik, melyek csigavonalban emelkednek a spirál teteje felé. Mivel a gyógynövényspirál még a kisebb kertekben is kényelmesen elfér, praktikus és egyben idilli kiegészítője és éke lehet a hétköznapoknak.


A spirál adottságai


A spirál adottságainak köszönhetően lehetőségünk nyílik különböző klímaigényű növényeket egy helyen nevelni. Ez a csiga alakú növényágyás ugyanis egy kisebb vizes edénnyel kezdődik, melyet déli irányba tájolva helyezünk el. Ez biztosítja a párás, nedves levegőt a fűszerspirál alján elhelyezkedő növények számára, emellett pedig csapadékgyűjtő szerepet is betölt.


A gyógynövények ültetése


A gyógynövényspirál növényeinek pontosan meghatározott ültetési rendje van, amelyet egyrészről a vizes edénytől való távolság, a különféle föld, valamint a tájolás együttesen határoznak meg. Az vizes edénytől számított első részre kerülnek a humuszban gazdag földet, valamint napos és párás klímát igénylő növények, ilyenek például a petrezselyem és a borsmenta. Ezt követik a csiga következő harmadában a félárnyékot kedvelő növények, mint a bazsalikom, majd legvégül a száraz és napos környezetet igénylő fajok, többek között az oregano, a levendula, a rozmaring.


A gyógynövények használata


A spirál növényeit számtalan módon hasznosíthatjuk. Alkalmazhatjuk gyógyításra, készíthetünk belőle teákat, valamint a friss, illatos növényeket használhatjuk a konyhában is főzéshez vagy önmagában. Néhány szál levendulával akár még dekorálhatunk is.


A spirálok anyaga


A spirálokat bár több féle anyagból építik, nem véletlen, hogy az eredeti verzió kőből épül, melynek oka, hogy a kövek magukba gyűjtik a nap melegét, majd a talajba továbbítják azt. Egy jól megépített spirál nagyjából 80-100 cm magas és mintegy 3 négyzetméternyi területet foglal el.
 


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK