Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Gyógynövények alkalmazása télen

Gyógynövények alkalmazása télen

Szép Házak
A kertünkben vagy a teraszon cserepekben termesztett gyógynövények igen hatásosan alkalmazhatók a téli megfázásos megbetegedések időszakában. A citromfű-, kerti kakukkfű-, borsmenta-, orvosi zsálya leveléből készített teakeverék csodákra képes.

Fekete bodza virága

A fekete bodza (Sambucus nigra L.) virága (Sambuci flos) az egyik legrégebben használt gyógyteakeverék alapanyag, flavonoidokat, szaponinokat, nyálkaanyagot, valamint illóolajat tartalmaz. Izzasztó hatása mellett vizelethajtó hatása is megemlítendő. Nyugtató és izzasztó teakeverékek alkotórésze, megfázásos betegségek esetén alkalmazzuk.

Hársfa virága

A hársfafélék (Tiliaceae) családjából a kislevelű hárs (Tilia cordata Mill.) és nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos Scop.) szárított virágait (Tiliae flos) használjuk, mely flavonoidokat, cserzőanyagot, illóolajat és nyálkát tartalmaz. A hársfa virágából készült tea izzasztó hatása miatt meghűléses megbetegedéseknél alkalmazható.

Citromfű szárított levele

A citromfű (Melissa officinalis L.) szárított virágos, leveles hajtásait (Melissae herba) vagy leveleit (Melissae folium) is alkalmazhatjuk. A növényi drog igen magas százalékban tartalmaz illóolajat, melynek fő komponensei a acitrál, citronellál, geraniol és a linalool. Nyugtató hatású, étvágy- és ízjavítóként használjuk teakeverékekben.

Kerti kakukkfű szárított hajtása

A fűszernövényként is igen kedvelt kerti kakukkfüvet (Thymus vulgaris L.) antibakteriális hatása miatt köptető, valamint köhögés csillapító teakeverékekben használjuk. Felhasznált része a Thymi herba, mely nagy mennyiségben tartalmaz illóolajat, elsősorban timolt. Található még benne cserzőanyag, keserűanyag, szaponin és gyanta.

Borsmenta levele

A borsmenta (Mentha x piperita L.) szárított leveleit (Menthae piperitae folium) és szárított virágos hajtásait (Menthae piperitae herba) is felhasználhatjuk. Magas illóolajtartalmának fő komponense a mentol, mely gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatású.

Orvosi zsálya

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis L.) drogja a szárított levele (Salviae officinalis folium), melynek fő hatóanyagai az illóolaj, a cseranyagok, a flavonoidok és a keserűanyagok. Antibiotikus hatású, gyulladás- és izzadáscsökkentő. A száj nyálkahártya-gyulladás ellen öblögető szerként használhatjuk teáját.

 

Gyógytea készítése

A fent említett gyógynövényekből készített főzet készítésekor a víz éppen csak forrjon, amikor a gyógynövény részekre öntjük. Az edényt fedjük le, ezzel az illóolajokat nem engedjük elpárologni. Általánosságban elmondható, hogy az így készült tea akkor fogyasztható, a hatóanyagok akkora oldódnak ki megfelelően, amikor a főzet kihűlt.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK