Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Hagymások – a tavasz hírnökei

Hagymások – a tavasz hírnökei

Szép Házak
A hagymások ősidők óta fontos szerepet játszanak az emberi környezetben, díszítő célra való alkalmazásuk azonban néhány évszázaddal ezelőtt kezdődött. Napjainkban nehezen képzelhető el a kertkultúra a hagymás dísznövények nélkül. Népszerűségük kulcsa földalatti képleteikben: hagymáikban, hagymagumóikban rejlik, melyek lehetővé teszik könnyű kezelésüket, szaporításukat.
A technológia fejlődése, az újabb és újabb egzotikus területek felfedezése a növények ezen csoportjának is gyors elterjedéséhez vezetett. A hagymás növények kivétel nélkül a lágyszárú évelők csoportjába tartoznak. Föld alatti, raktározó szerveik segítségével vészelik át az időjárás kedvezőtlen periódusait.


A legkedveltebb hagymások


A díszkertek legkedveltebb hagymásai a jácint, kardvirág, nárcisz és tulipán fajták, melyek színpalettája végtelen és a legváltozatosabb méretekben megtalálhatók a kertészetek polcain. A minimális gondozást igénylő növények izgalmassá tehetik kertünk legkisebb területeit is. A tél végén, akár a hótakaró alól felszínre bukkanó hajtások a tavasz beköszöntét hirdetik.

A hagymások szétültetése, szaporítása


Az ősszel el-, illetve átültetett hagymák a tél folyamán kapott hideghatás következtében hoznak tavasszal hajtást, majd csodálatos virágokat. A hideg időszak alatt azonban különböző elszáradt növénymaradványok, lehullott levelek maradhatnak hagymásaink felett, melyek egészen növekedésük kezdetéig védelmet nyújtanak számukra. Tavasszal viszont elengedhetetlen a hajtások felszínéről ezek eltávolítása. E feladat elvégzésére a finom fogazatú kézi lombseprűk a legmegfelelőbbek. Óvatos mozdulatokkal kaparjuk el a hajtások közül és tetejükről is az elhullt maradványokat, így biztosítva számukra a megfelelő mennyiségű csapadék talajba jutását, a napfényt, a levegőzést.


A hagymások kedvenc területei


Ültetéskor a hagymások számára legmegfelelőbbek a meleg, napos, gyorsan felmelegedő, jó vízelvezetésű talajjal rendelkező területek. Az ültetés időpontja az ősz legyen, szeptembertől a korai fagyokig. A hagymák legmegfelelőbb sortávolsága a 20 cm, tőtávolsága a 10-15 cm, így elegendő helyet biztosítunk gyors szaporodásukhoz. Általános szabály, hogy az ültetés mélysége a hagyma méretének nagyjából kétszerese, háromszorosa legyen. Csoportosan ültetve mutatnak a legjobban, ezért ültetésükkor érdemes a szín- és méretbeli különbségekre is odafigyelni. Fontos, hogy a hagymákat megfelelő helyzetben tegyük az ágyásba: a hagymatönk lefelé nézzen, a hagymanyak felfelé.

Az ültetési tervek készítése, bár nem elengedhetetlen, hasznos lehet. Egyrészt könnyebben megtervezhetjük melyik faj, hova kerüljön, csoportosíthatjuk növényeinket színek, a virágzás időpontja szerint, megtervezhetjük, melyik fajtából, mekkora mennyiségre lesz szükségünk. Másrészt a hagymák elültetése után is követni tudjuk, melyik növény, hova került.

A virágzást követően, a levelek száradásáig ne vágjuk vissza növényeinket, mert ez maradandó károsodáshoz vezethet.


Hagymások cserépben


A kerttel nem rendelkezők is élvezhetik a hagymások színpompás virágait. A télen, cserepekbe, balkonládákba ültetett hagymák kihajtása után, kora tavasztól élvezhetjük az ablakban a tavaszi színkavalkádot. A hideghatás ebben az esetben is nélkülözhetetlen. Ezt mesterséges körülmények között legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy a hagymákat ültetés előtt, 4-6 hétre (5-9 fokon) hűtőszekrényben tároljuk. A boltokban már lehet kapni preparált hagymákat is, melyek a vásárlást követően azonnal ültethetők.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK