Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Hangulatvilágítás a kertben

Hangulatvilágítás a kertben

Szép Házak
A kerti kiegészítők felvidítják az unalmas teraszokat, kellemes hangulatot teremthetünk velük a nagy nyár esti beszélgetésekhez egy finom pohár bor társaságában. Az égi lámpásokkal pedig minden eseményt felejthetetlenné tehetünk.

Gyertyák


Az emberiség történetében nagyjából az időszámítással egyidőben jelentek meg az első viaszgyertyák, melyek ekkor még csak az egyház tulajdonát képezték. A tudomány fejlődésével együtt a világítás is egyre korszerűbb lett, a gyertyák azonban napjainkban is szinte minden kultúrában megtalálhatóak. Manapság a legegyszerűbb teamécsesektől kezdve, a gyertyák rengeteg színben, formában, méretben megtalálhatóak, kedvünkre válogathatunk a boltokban.


Gyertyatartók

Gyertyatartókat nem csak a lakásban alkalmazhatunk, a kertben, teraszokon is nagyon jól mutat egy jól megválasztott, stílusában a környezetéhez illő mécses- vagy gyertyatartó. A családias, vidám kertekben használjuk a fából készült, természetes hatásúakat, míg a modern, letisztult teraszokon az antik hatású, öntöttvasból vagy kovácsoltvasból készítettek mutatnak a legjobban.

A gyertyatartókat ne hagyjuk kint a forró, nyári napokon a szabadban, mert az erős napsütés hatására veszíthetnek színükből. Esős, párás időben sem tanácsos a kertben felejteni őket.

 

Szúnyogűző mécsesek, spirálok


A teamécsesek, gyertyák között találunk szúnyogriasztó változatokat is, melyek hangulatteremtő funkciójuk betöltése mellett távol tartják a nyári esték legnagyobb ellenségeit, a szúnyogokat. Ezekhez a gyertyákhoz olyan illatanyagokat, elsősorban citrus aromákat adnak, melyek távoltartják a vérszívókat. A mécsesek mellett szúnyogűző spirálokat is használhatunk, meylekhez már hozzá illő fémdobozokat is kapunk könnyebbé téve kezelhetőségüket.

 

Karácsonyfaégők nyáron


A karácsonyfaégők az ünnepek után általában a padlás mélyén, dobozok alján hevernek. Használjuk ezeket a díszítő elemeket a jó idő alatt is, csak épp most kicsit másképp. Feltekerhetjük a szaniterek, kerti pavilonok tetejére, a terasz korlátjára, padok támlájára, de akár a kerti buxusokon is jól mutat. Tehetjük nagyméretű üvegedényekbe, melyet tengeri kagylókkal, csigaházakkal, tengeri csillagokkal, színes díszkövekkel egészíthetünk ki.


Vízi gyertyák


Nagyméretű, látványos tálakba helyezzünk vízi gyertyákat, gyertyatartókat, melyek kifejezetten erre az igényre készültek, így nem süllyednek el. A víz tetejére illatos rózsaszirmokat is szórhatunk, a tálak alját színes kövekkel díszíthetjük.

Színek


A lámpások, díszgyertyák megválasztásakor figyeljünk arra, hogy harmonizáljanak az asztal díszítésével, a kert vagy terasz stílusával. Egy jól megtervezett nyári asztalon a terítő, az alátétek, a szalvéták, a tányérok, a poharak, az evőeszközök is harmonizálnak a kiegészítőkkel. Sőt még az asztalra kerülő ételek, sütemények is passzolhatnak a terítékhez.


Égi lámpások


Az égi lámpásokat ősi funkció szerint katonai információk átadására és jeladásra, segítségkésre használták. Az évszázadok során szerepük jelentősen változott: az egykor olajos rizspapírból készült ballonok, napjainkban ünnepélyeink egyik legkedveltebb kelléke lett nemcsak Ázsiában, hanem Európában és Amerikában is.

A repülő lámpások lényege, hogy a meggyújtott mécsesből feláramló hő megemeli a papírballont, mely méretétől függően akár 500-1000 méterre is felemelkedhet a csillagfényes éjszakában, hogy égi társaihoz hasonlóan bevilágítsa az ünnepet.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK