Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Így gondozzuk a gumifát

Így gondozzuk a gumifát

Szép Házak
A népszerű és látványos szobai dísznövény a gumifa, a szubtrópusi éghajlatú területekről származik. Kevésbé kényes, de néhány fontos dologra nem árt odafigyelni, ha sokáig szeretnénk lakásunkban tudni.
A gumifa Hátsó-Indiából származik, ahol leginkább haszonfaként termelik, ragadós tejnedvét csapolják és gumit gyártanak belőle. A hazájában platánra emlékeztető, terebélyes fává növő gumifával utcákat ültetnek be és ez manapság nem csupán származási helyén elterjedt. A mediterrán területeken is találkozhatunk az utcán árnyékot adó gumifa sorral. Nálunk az 1920-as években indult el hódító útjára, azóta kedvelt szobanövény.


A gumifa gondozása


A gumifa, azaz Ficus elastica jellegzetessége sötétzöld, nagy, ovális levélzete.
A növény érzékeny a hidegre, hamar megfázik, ami a levelek fonnyadtságában vagy a levélen, esetleg a törzsön megjelenő olajszínű, majd barna foltokban mutatkozik meg. A megfázást okozhatja a hirtelen beáramló hideg levegő vagy az alacsony hőmérséklet, továbbá az erős hőmérséklet ingadozás. Legyünk óvatosak a szellőztetéssel. A 18-20 C fokos szobahőmérséklet ideális a gumifának.


A túlöntözéssel ugyancsak kárt okozhatunk, ezt a levelek sárgulása mutatja. Télen a növény csak vegetál, él, de nem fejlődik, nincs annyi vízre szüksége, mint a hajtás, illetve levélfejlődés idején. A talaj nyirkos legyen, de nem túl vizes. A cserép alatt levő tányérkában vagy kaspóban ne álljon soha víz. Kedveli a párás levegőt, ezért kályha, radiátor közelébe ne állítsuk vagy rendszeresen szórjuk meg vízpermettel. Nyáron a szabadban, félárnyékos helyen is tarthatjuk gumifánkat. Ha kertünk van, akkor cserepestül földbe süllyeszthetjük a növényt. A meleg hónapokban bőven öntözzük.

Agusztus végén, szeptember elején, amikor az idő hűvösebbre fordul, a gumifát vigyük a lakásba, és állítsuk világos helyre.

A gumifa metszése, szaporítása


Ha gumifánkból elágazó fácskát szeretnénk nevelni, visszavágással lehetünk eredményesek. Amíg szép, végig leveles a törzs, kár a növényhez nyúlni. Ha a megnyúlt és levelét vesztett gumifát visszavágjuk a cserép felett 10-20 cm-re, akkor 2-3 hajtást hoz, bokrosan fejlődik. A vágás következtében kifolyó tejnedvet meleg vízbe mártott ruhával töröljük le.


A szaporítás dugványozással történik. A dugványok csak meleg, zárt helyen gyökeresednek meg, ezért a lakásban eredménytelen lesz a munkánk. Ha van megfelelő üvegházunk, vagy növénynevelésre alkalmas télikertünk, itt végezzük a szaporítást.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK