Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Júniusi teendők a kertben

Júniusi teendők a kertben

Szép Házak
A nyár első hónapja rengeteg meglepetést tartogat a kerttulajdonosok számára, de a szüretelni valókon kívül feladat is akad bőven a kertben. Júniusra virágba borulnak az ezer színben játszó egynyáriak, a piros bogyós gyümölcsök csak úgy mosolyognak a bokrokon és fákon, már frissen vághatjuk a paradicsomos ételekhez a fűszeres illatú bazsalikomokat és a mennyei oregánót.

Gyümölcsös kert


Június végére befejeződik a hajtások első fő növekedési szakasza, megindulnak a következő évi termőrügyek kialakulásáért felelős tápanyag-raktározások, valamint a rügydifferenciálódás is. A hónap közepétől, végétől fokozódik a növények vízigénye, aminek oka a gyümölcsök fejlődése és a termőrügyek növekedése.


Fontos munka a zöldhajtások válogatása, a zöldmetszés, ami a jövő évi hajtások kialakítását segíti elő. A fiatal gyümölcsfákon fejlődött rossz irányban növekedő-, illetve az ikerhajtásokat távolítsuk el. Elsősorban az őszibarackfák metszése elengedhetetlen, de a kajszi- és a szilvafáról se feledkezzünk meg.

A talajművelésre ebben a hónapban igen nagy hangsúlyt kell fektetni, mert a talaj természetes vízkészlete nagyon alacsony. A gyomirtást végezhetjük gyomirtószerekkel, aki azonban ódzkodik a mesterséges szerek használatától, sekély kapálással is végezheti a talajművelését. A szulák föld alatt fejlődő hajtásait mindenképp távolítsuk el, a dúsan szaporodó tyúkhúrt még magfejlesztése előtt gyomláljuk ki. Az öntözés nem csak a gyümölcsök megfelelő növekedéséhez elengedhetetlenek, hanem a következő évi termőrügyekre, így a jövő évi termésére is pozitív hatással van. Hatására minden kertünkben növő gyümölcstermő növény nagyobb terméshozammal, lédús terméssel ajándékoz meg minket.


A növényvédelem szempontjából a június igen kritikus hónapnak mondható. A rovarok körül az almamoly, a barackmoly a bimbólikasztó bogarak, a kaliforniai pajzstetű és a takácsatkák is megjelenhetnek a gyümölcsösben. Kedvező időjárási feltételek mellett a lisztharmat és a monília is fertőzhet. A permetszerek megválasztásakor kérjük hozzáértő szakember segítségét. Az a legjobb, ha ilyenkor viszünk magunkkal mintát a fertőzött állományból, esetleg a károsító rovart is befogjuk.

Zöldséges kert


Júniusban már bátran szabadföldön termeszthető a karfiol, a brokkoli, a cékla, a paprika, a tojásgyümölcs, az uborka és a tökfélék. Ilyenkor még vethetjük a zöldbabot, a zöldborsót, a fodros kelt, az uborkát, a karalábét, a cikóriát. A talajt a kiültetés vagy a vetés előtt minden zöldségfajta esetében alaposan készítsük elő, rögös vagy tömörödött talajba semmiképp ne kerüljenek növények. Az öntözés minden nap szerepeljen a zöldségesben végzendő feladatok között, a gyomok eltávolítását pedig hétről-hétre végezzük el.


A paradicsom és az uborka szedése két-három naponta ideális, mert a késve leszedett termések egyrészt akadályozzák az újabb virágok kötődését, másrészt a termés értéktelené válik. A szüretelést éles késsel végezzük, vigyázzunk, hogy a növények csak minimális sérülést szenvedjenek.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK