Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Júniusi teendők a kertben

Júniusi teendők a kertben

Szép Házak
A nyár első hónapja rengeteg meglepetést tartogat a kerttulajdonosok számára, de a szüretelni valókon kívül feladat is akad bőven a kertben. Júniusra virágba borulnak az ezer színben játszó egynyáriak, a piros bogyós gyümölcsök csak úgy mosolyognak a bokrokon és fákon, már frissen vághatjuk a paradicsomos ételekhez a fűszeres illatú bazsalikomokat és a mennyei oregánót.

Fűszer- és gyógynövények


A nyár első hónapjában újra vethetünk kerti zsázsát, kaprot és turbolyát is. A borágó leveleit júniusban kezdjük el szedni, szárítani, míg a kapor és az oregáno minden növekedési stádiumban felhasználható. A citromfűt, a mentákat, a pemetefűt, a zsályát már nyugodtan használhatjuk, még bőven van idejük új, ropogós hajtásokat hozni. A fűszeres levelű és ehető virágairól híres sarkantyúkáról a hónap végétől már gyűjthetünk be friss leveket.


A fűszer- és gyógynövényes kertben is végezzünk gyomirtást, itt azonban csak a kézi talajművelés jöhet szóba. Ha a borsmentán vagy a citromfű levelein, szárán észleljük a rozsdabetegség első jeleit, a hajtásokat szigorúan, tövig vágjuk vissza. A betegség első tünetei a kis barnás-vöröses foltok megjelenése a leveleken.

Dísznövények


Dísznövényink tápanyag-utánpótlásáról semmiképp ne feledkezzünk meg a hónap folyamán, a virágképződés folyamata sok energiát, tápanyagot igényelt. A szabadon termesztett krizantémot, a gladióluszt, a liliomokat, az őszirózsákat fejtrágyázzuk nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmú trágyákkal.


A szétültetendő jácinthagymákat óvatosan, lehetőleg vájókéssel, éles kertészkéssel felszedhetjük a földből. A kivájt hagymákat újságpapírral bélelt ládákba, a vájt részükkel felfelé, egymás mellé, hűvös helyre, pincébe helyezzük az ősz eleji kiültetésekig.


A rózsák metszésekor ne egész hajtásokat vágjunk annak érdekében, hogy másodszor is virágba borulhassanak. A metszést az első kifejlett ötlevélkés levelek felett végezzük. Az elhervadt virágokat is vágjuk le, mert ezek egyrészt nem esztétikusak, másrészt gátolják az új hajtások növekedését és a virágképzést. Rózsáink második virágzásának serkentésére érdemes a tápanyag-utánpótlásról gondoskodni, erre legjobbak az összetett, kifejezetten rózsák számára árusított műtrágyák.

Szobanövények


A balkonládákban nevelt növényeket fejlettségi állapotuktól függően tápoldatozzuk a hónap során. Az első bimbók megjelenésekor végezzük az első tápanyag-utánpótlást, ha ezt korábban tennénk, a növények nem virágokat, hanem elsősorban levéltömeget fejlesztene. A folyékony trágyák kijuttatásakor fontos, hogy a ládák földjére öntsük azt, vigyázzunk, hogy a növényeket ne érje.


Az elhervadt virágokat, különösen a petúniák és a muskátlik virágait, folyamatosan távolítsuk el, így a növényeink újabb és újabb gyönyörű virágokat tudnak növeszteni és nem fognak magokat képezni.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK