Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  Kertépítési ötletek

Kertépítési ötletek

Smal Balázs / Kék Eső Kertészeti Bt.
Mielőtt a kertépítéshez hozzákezdenénk az első és legfontosabb teendő a kertben a tereprendezés: a leendő termőtalaj előkészítésére nem szabad sem az időt, sem az energiát sajnálni.

A kertépítés első lépései


A kertépítési ötletek közül a legfontosabb javaslat, hogy irtsuk ki a gyomokat, néhány nap múlva szedjük ki a rögöket, elhalt gyomokat, majd ássuk fel és trágyázzuk meg. És majd csak ezt követően jöhet a fűmag, melyet szintén nem mindegy, hogy mikor vetünk el.

Első lépésként az öntözést kell megoldani és a növényeket beültetni, ha nem akarjuk, hogy ezen munkák során kitapossuk és tönkretegyük a nagy munka árán, szépen elkészített gyepünket. Erre a munkafázisra a legalkalmasabb évszak a tavasz vagy a kora ősz, de nyáron is megoldható, csak a fűmag rengeteg vizet igényel a kelési periódusban, és nyáron a nagy meleg miatt gyorsan elpárolog a víz a talajból, ezt pedig gyakran kell pótolni.


Füvesítsünk!


A fűmagokat szélcsendes időszakban kell elszórni, és lehetőleg szellősen, így lesz szép a pázsit. Majd jöhet a bedolgozás és a hengerelés, amivel a magok körülbelül fél centiméter mélyre kerülnek a földbe, és ezzel akadályozzuk meg azt, hogy a madarak kicsipegessék a földből azokat. Végül következhet a locsolás. Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy míg a füvünk ki nem nő, addig sűrűbben kell locsolni. Az öntözést a pázsit elkészülte után sem szabad elfelejtenünk, valamint azt sem, hogy trágyáznunk és néha szellőztetnünk is kell gyepünket.


Virágokat, fákat a kertbe!


Még a füvesítés előtt jöhet a virágok, fák ültetése, szigorúan a kertépítési ötletek alapján. Mielőtt azonban kiválasztanánk, milyen növényeket szeretnénk telepíteni kertünkbe, figyelembe kell vennünk néhány fontos szempontot. Például nem minden növény bírja a kinti klímát, így vajon még a hideg idő beköszönte előtt be tudjuk-e rakni meleg helyre, így teremtve megfelelő körülményt az átteleltetésre. Ha van allergiás vagy kisgyermek a családban, akkor semmiképpen nem telepíthetünk mérgező növényeket. A kertépítési ötletek mérlegelésénél figyelnünk kell arra is, hogy rendelkezünk-e elegendő árnyékos vagy éppen napfényes területtel a kertünkben. Szeretnénk-e fákat ültetni, és ha igen, akkor gyümölcsfát, díszfát vagy cserjét. Tehát sok-sok dologra kell tekintettel lennünk, mielőtt hozzákezdenénk az ültetéshez.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK