Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A kertkarbantartás legfontosabb szabályai

A kertkarbantartás legfontosabb szabályai

Smal Balázs / Kék Eső Kertészeti Bt.
Növényeink csak akkor maradnak szépek és gondozottak, ha ápoljuk őket. Minden évszakban más-más kertkarbantartási munkákkal kell szembenéznünk, illetve attól függően, hogy milyen kerti elemeket építettünk be, azok felülvizsgálata is ildomos.

A pázsit karbantartása


A kertkarbantartás legnagyobb részét a pázsit gondozása adja, melyet állandóan öntözni, nyírni, gaztalanítani kell. A megfelelő locsolás következtében gyepünk szép zöld és üde, a gyakori fűnyírás után pedig dús lesz. Ezen kívül trágyával vagy műtrágyával táplálnunk kell, hogy megőrizze állagát. Tavasztól nyárig nitrogén tartalmú trágyát kell adni a pázsitnak, mely serkenti a növekedést, ősztől viszont a foszfát és a kálium tartalom a fontos. Pázsitunkat időnként oxigénnel is el kell látnunk, amit szellőztetéssel érhetünk el. Ezt leginkább kora ősszel vagy késő tavasszal érdemes megcsinálni.

Forrás: Mónikert Bt.

A fák és cserjék gondozása


A kertkarbantartás következő ápolandó csoportja: a fák és a cserjék, melyekre az év minden időszakában fordítanunk kell időt. Tavasszal végezzük a koronaalakító metszést, amikor a száraz ágakat levágjuk, hogy a felső lomb ne árnyékolja be az alsó lombkoronát. Fontos, hogy a metszést a nedvképződés megindulásáig végezzük el, nehogy fertőzések alakuljanak ki a levágott részen.

Tavasztól őszig a fák, cserjék és bokrok öntözéséről sem szabad elfeledkeznünk. A kártevők ellen különböző permetszerekkel védekezhetünk, azonban fontos pontosan megállapítanunk milyen kórokozókkal állunk szemben, hogy megfelelően tudjunk ellene védekezni. A sövényeket havonta egyszeri nyírással lehet karbantartani, így serkentve a növekedésüket, elérve, hogy szép dúsak legyenek.

Forrás: Mónikert Bt.

A virágágyások gondozása


A virágágyások esetében a legtöbb munkát a nem kívánatos gyomok kiírtása jelenti, hiszen a gyomnövények elvonják virágos növényeink elől a vizet és a tápanyagokat. A rendszeres gyomlálás az egyetlen védelem a kártevők ellen is. Kertkarbantartás során a virágos növényeink megfelelő táplálásáról sem feledkezhetünk meg, melyet öntözéssel és tápanyag utánpótlással érhetünk el. Ez elsősorban az évelő növények esetében fontos, mert a gondos ápolást bő virágzással fogják meghálálni.

A kertünk általunk lett teremtve, de a természet szabályai ugyanúgy érvényesek rá, mint a természetes életközösségekre, ezért nem szabad elfeledkeznünk az ápolás és kertkarbantartás jelentőségéről, mert csak így őrizheti meg kertünk az üde szépségét.

Forrás: Mónikert Bt.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK